Nya namn vill leda SFP i Österbotten

Valberedningen inför SFP i Österbottens kretsmöte har sonderat fältet inför kretsmötet i Jakobstad den 27 maj. Nuvarande kretsordförande Henrik Antfolk gick tidigare i veckan ut med att han inte ställer upp för omval.

Valberedningens ordförande Ulla Granfors konstaterar att fältet börjat röra på sig och det finns många tankar om hur SFP i Österbotten borde lyftas framöver för att skapa en trygg, modern och framåtdriven politik inom kretsen.

– Vi har flera intresserade kandidater av ordförande- och viceordförandeskapen i kretsen. Det gläder oss att flera vill axla ansvar för vår krets under kommande år.

Hittills har tre personer meddelat att de ställer sig till förfogande som ordförande för SFP i Österbotten. Samuel Broman, aktiv lokalpolitiker i Korsholm, vill föra SFP i Österbotten framåt med gemensamma krafter:

– Svenska folkpartiet ska vara den sammanlänkande kraften som ser alla delar av vår region och kan sammanbinda våra styrkor till gemensamma målsättningar. Tillsammans kan vi stärka vår gemenskap och främja politik som bidrar till ett rättvist och välmående Österbotten. Jag vill vara lagledaren som jobbar inkluderande, lyhört och aktivt för hela vårt Österbotten.

Den andra, Roberth Sjöström, nuvarande styrelsemedlem meddelar att även han står till förfogande som ordförande och vill leda kretsen framåt: 

– Det känns som en naturlig väg att gå efter att min tid i SU kretsen och SU-tiden lider mot sitt slut med åldern. Jag har under åren åtagit mig olika uppdrag å SFP:s vägnar vilket gett mig erfarenheter och kontakter inom politiken. Jag kan stolt säga att jag inte kan allt, men jag är alltid redo att lära mig nya saker och få mer kunskap. Därför känner jag mig redo att ta mig an en ny utmaning och leda kretsen tillsammans framåt! 

Den tredje kandidaten som ställer sig till förfogande är Joacim Sandbacka, aktiv inom välfärdsområdet och tidigare riksdagsvalskandidat. 

– Som kretsordförande vill jag jobba för hela Österbotten. Vi har två viktiga år framför oss med tanke på kommande välfärdsområdes- och kommunalval och det är dags att vi som krets aktivt tar ställning och är synliga.

Två personer har meddelat intresse för viceordförandeskap. Kretsen har två viceordförande. 

Carola Bengs-Lattunen är sittande viceordförande och har meddelat att hon står till förfogande för en fortsättning:  

– Vi har flera val bakom hörnet och vi vet att vi har mycket att arbeta med för att skapa en ännu synligare politik för SFP i Österbotten. Jag vill fortsätta bidra till en synlig, förståelig politik inom kretsen.

En annan kandidat som ställer sig till förfogande är Jan-Ove Nyman: 

– Lokalavdelningar och utmaningarna med dessa är inget nytt för mig. Jag har otaliga gånger funderat på hur vi kan aktivera lokalavdelningar. Jag upplever att jag har en hel del kunnande och kan stödja ordförande och tjänstemännen i sitt arbete, säger Nyman.

 

SFP i Österbottens kretsmöte är det högsta beslutande organet inom kretsen. Ca 100 delegater samlas i år till mötet som hålls vid Jakobstads Gymnasium den 27 maj med start kl. 12.00.

Styrelsen för Österbottens välfärdsområde har hållit möte

Styrelsen för Österbottens välfärdsområde har hållit möte idag, måndag 15.5. På styrelsens föredragningslista fanns flera omfattande rapporter att ta del av, bland annat kvartalsrapporten för årets första tre månader och miljörapporten för 2022. SFP:s styrelsemedlemmar är särskilt nöjda över det strategiska samarbetsavtalet mellan Österbottens välfärdsområde, kommunerna i välfärdsområdet och Österbottens förbund.

Läs föregående artikel

Wickström: Inga förhastade beslut angående sjukhusnätverket får göras

SFP:s vice ordförande, riksdagsledamot Henrik Wickström är orolig för hur HUS servicenätverksprocess kommer att gå vidare. HUS sammunslutningens styrelse har idag på sin mötesagenda framtiden för HUS servicenätverk. Inga detaljer har lagts fram i offentligheten, men Wickström är orolig.

Läs följande artikel