Nylund och Wallin: Höj hushållsavdraget!

SFP:s riksdagsledamöter Mats Nylund och Stefan Wallin föreslog i dagens aktualitetsdebatt en höjning av hushållsavdraget.

Svenska riksdagsgruppen lämnade redan i höstas i samband med sin alternativa budget en lagmotion om att höja hushållsavdraget från 2400 euro till 4000 euro per år.

– Vi tror på de dynamiska effekterna av att man sänker skatten på lönearbete och att hushållsavdraget höjs. Hushållsavdraget är ett gott exempel på en avdragsform som bidrar till skatteintäkter, gynnar företagsamhet och förbättrar sysselsättningen. Samtidigt ökar vi möjligheterna för egenföretagare och motverkar grå ekonomi, säger Wallin.

Den gråa ekonomin orsakar betydande mängder förlorade skatteintäkter för samhället. Det försämrar den allmänna skattemoralen och konkurrenskraften för företag som agerar lagligt. Enligt en utredning som riksdagens utredningstjänst gjort år 2010 orsakar den gråa ekonomin årligen ekonomiska förluster på 4 – 6 miljarder euro för samhället.

– Bekämpning av grå ekonomi kräver medvetna åtgärder och det är något vi vill satsa på. Vi tror på de undersökningar som visar att varje euro vi satsar på bekämpning av grå ekonomi betalar sig tillbaka flerfalt, säger Nylund.

Haglund: Regeringen bör reformera arbetsförmedlingen

- Arbetsförmedlingen i vårt land bör reformeras, konstaterade Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund idag då SFP:s partifullmäktige diskuterade sysselsättningsläget under sitt möte i Helsingfors.

Läs föregående artikel

Regeringen måste ta sitt ansvar för kollektivtrafiken

Indragningen av Y-tågen var, föga förvånande, ett stort misstag.

Läs följande artikel