Partisekreterare Fredrik Guseff: Fel att flytta kommunalvalet ytterligare

– Vi håller på att hamna in i en valflyttningsfrenesi. Val ska inte flyttas på lösa grunder, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

– Vi håller på att hamna in i en valflyttningsfrenesi. Först beslöt man att flytta kommunalvalet från hösten 2016 till våren 2017. Nu har vi inte ens hunnit hålla kommunalvalet innan somliga partier vill flytta valet ett halvt år framåt igen. Val ska inte flyttas på lösa grunder, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

En majoritet av riksdagspartiernas partisekreterare föreslår att kommunalvalet skjuts fram till oktober 2017 med motiveringen att man samtidigt kan hålla valet av det första fullmäktige för de nya självbestämmande områdena (de nya landskapen). Svenska folkpartiet motsätter sig förslaget.

– Problemet är att vi ännu inte har några nya landskap till vilka vi kan välja fullmäktigen. Det är förhastat att besluta om att flytta kommunalvalet framåt innan man med säkerhet vet att reformen med de nya landskapen blir av. I det här skedet är inte ens lagförslagen för landskapsreformen klara. Det är mera logiskt att först se om reformen med de nya landskapen blir av, och först sedan bestämma när val ska hållas, konstaterar Guseff.

– Det är fråga om en stor reform och en lång och omfattande process i riksdagen innan man vet när den nya strukturen kan fungera. Förslaget innebär att man förlänger de nuvarande fullmäktigens mandatperiod utan att veta ifall det finns en orsak till det. Den föregående riksdagen beslöt välmotiverat att flytta kommunalvalet framåt med ett halvt år så att vi alltid skulle ha kommunalval i april. Nu hamnar det här beslutet också i märklig dager, avslutar Guseff.

Svenska riksdagsgruppen: Alla asylsökande ska få ID-kort

Svenska riksdagsgruppen förutsätter att inrikesministeriet omedelbart tar fram ett ID-kort för asylsökande, som tillåter dem öppna ett bankkonto och därmed ta emot arbete.

Läs föregående artikel

Wallin: Caruna klarade inte av frihet under ansvar

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) är djupt besviken på eldistributören Caruna. Enligt honom är det uppenbart att bolaget inte förstår eller uppskattar sin starka ställning i det finska samhället.

Läs följande artikel