Svenska riksdagsgruppen: Alla asylsökande ska få ID-kort

Svenska riksdagsgruppen förutsätter att inrikesministeriet omedelbart tar fram ett ID-kort för asylsökande, som tillåter dem öppna ett bankkonto och därmed ta emot arbete.

Riksdagsgruppen besökte asylmottagningen i Evitskog i Kyrkslätt på tisdagen.

– I samtalen här kommer det åter fram hur många praktiska hinder det finns som hindrar de asylsökande att ta emot arbete. Det är inte bara långa väntetider. Det är också ytterst svårt att öppna ett bankkonto som ju är en förutsättning för att kunna betala ut lön för ett jobb, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

Gruppen betonar att asylsökande även hos oss borde kunna börja arbeta direkt efter ankomsten. I ett skriftligt riksdagsspörsmål – som gruppens Kyrkslättledamot Anders Adlercreutz lämnade in på måndagen – efterlyses snabba åtgärder av regeringen för att underlätta sysselsättningen och motverka passiveringen på mottagningscentralerna.

Henriksson konstaterar att vårt samhälle borde fokusera mindre på motsättningar och i stället se möjligheterna som invandringen kan medföra. Hon säger att det är särskilt viktigt att asylprocesserna är rättvisa, och påpekar att det bästa sättet att integreras är att snabbt komma in i arbetslivet.

– Det är också regeringens skyldighet att utåt komma med signaler som minskar de motsättningar som finns. Det finns orsak att vara bekymrad över det andliga klimatet i landet. Nu behövs mera samförstånd, säger Henriksson.

Svenska riksdagsgruppen stöder en nordisk samordning av flyktingpolitiken, men kan inte på några villkor omfatta Danmarks linje. Däremot borde asylmyndigheterna i Finland omgående starta ett närmare samarbete med Sverige. Målsättningen borde vara gemensamma bedömningsgrunder om vilka länder som är säkra och vilka principer som ska gälla för familjeåterföreningar.

Riksdagsgruppen betonar att Finland bör leva upp till internationella människorättsavtal också i behandlingen av dem som inte beviljas asyl och som nu utvisas.

– Också de som skickas tillbaka ska behandlas med respekt, poängterar gruppen.

Asylsökande ska kunna jobba direkt

Vad ämnar regeringen göra för att försnabba och underlätta sysselsättningen av asylsökande, undrar Anders Adlercreutz i ett skriftligt spörsmål han lämnade in i dag.

Läs föregående artikel

Partisekreterare Fredrik Guseff: Fel att flytta kommunalvalet ytterligare

- Vi håller på att hamna in i en valflyttningsfrenesi. Val ska inte flyttas på lösa grunder, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Läs följande artikel