Regeringen handlar omänskligt

Regeringen presenterade i maj ändringar i utlänningslagen. Bland annat ska en person inte längre på basis av humanitärt skydd kunna få uppehållstillstånd.

– Det konkreta fallet med den irakiska mannen som fått negativt beslut trots att han bland annat hotats till livet av IS i hemlandet, som vi kunnat läsa om i media senaste dagarna, visar hur omänskligt vårt regelverk blir, säger riksdagsledamot och partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Följderna av den skärpta utlänningslagen och migrationsverkets linjedragningar om Iraks säkerhetsnivå anses vara orsaken till att fler asylsökande fått ett negativt beslut på sin ansökan om uppehållstillstånd i Finland. SFP röstade i våras emot regeringens skärpningar.

– Det är mycket beklämmande om det faktiskt är såhär statsminister Sipilä och tidigare inrikesminister Orpo ville ha det. Regeringen gör och vill göra vårt land så oattraktivt som möjligt. Den målsättningen är i sig osund med tanke på vårt lands framtid och vår åldrande befolkning. Den pågående debatten, med rentav rasistiska vinklingar från sannfinländskt håll, vittnar dessutom om en tilltagande avtrubbning då det gäller att förstå människors nöd och utsatthet. Medmänskligheten och humanismen lyser allt starkare med sin frånvaro.

– Såväl statsministerpartiet Centern som Samlingspartiet har all orsak att nu visa att det inte är Sannfinländarna som får dominera då det gäller vårt lands och regeringens utlännings- och migrationspolitik. Det är dags att sätta ner foten, före det omänskliga får övertaget helt. I slutändan handlar det om människor och deras livsöden och om vårt lands grundläggande värderingar. Inte om gallupsiffror och popularitet.

Accepteras dubbelspel i EU-politiken?

Regeringens europapolitik måste vara trovärdig. Det efterlyste partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) i Svenska riksdagsgruppens anförande i riksdagens Brexit-debatt på fredagen.

Läs föregående artikel

Helsingfors: Veronica Hertzberg vill bli ordförande för SFP i Helsingfors

- Jag är hedrad av att många bett mig kandidera till posten som ordförande för Svenska folkpartiet i Helsingfors och ställer mig ivrigt till förfogande, säger Hertzberg

Läs följande artikel