Rehn-Kivi: Restriktionerna för restaurangerna måste ses över

Riksdagens social – och hälsovårdsutskott har idag och igår i behandlat förslaget om temporära ändringar i lagen om smittsamma sjukdomar. Förslaget innehåller ändringar och restriktioner för restaurangverksamheten där syftet är att försöka förhindra spridningen av covid 19-viruset som på senare tid smittat ett stort antal personer framför allt i barer och nattklubbar. I förslaget behandlas alla barer, caféer och restauranger på samma sätt. Enligt riksdagsledamot och medlem i social – och hälsovårdsutskottet Veronica Rehn-Kivi (SFP) är det viktigt att agera med restriktioner före spridningen tar fart på allvar men hon anser ändå förslaget vara problematiskt.

– Genom att tidigarelägga klockslagen för alkoholutskänkningen och stängningen råder man säkert bot på de största smittoriskerna i just barer och nattklubbar. Men att alla restauranger dessutom måste minska sina kundplatser med hälften är helt ohemult med tanke på framför allt små kvarterskrogars lönsamhet, säger Rehn-Kivi.

Rehn-Kivi betonar att vi måste värna om restaurangernas överlevnad både med tanke på företagarna men också på grund av att vi mentalt mår bra av att emellan komma ut då mycket av det som tidigare avbrutit vardagen nu för en längre tid är borta.

– Med noggranna anvisningar om handhygien och maskanvändning kunde ett maximiantal på 75 % av kundplatserna vara en möjlig lösning. På en matrestaurang sitter man på sin egen plats och umgås inte med andra än sitt bordssällskap. Och ifall man måste besöka toaletten kan man ha på sig ett ansiktsskydd, säger Rehn-Kivi.

Wickström efterlyser en öppen diskussion gällande utvecklandet av tågtrafiken mellan Helsingfors och Åbo

Henrik Wickström, vice ordförande för SFP, hoppas att man i trafik- och kommunikationsministeriet noggrant ser över Trafikledsverkets rapport om utvecklandet av rälsförbindelserna västerut från Helsingfors. Rapporten publicerades igår och den visar att det vore mer ändamålsenligt att satsa på utvecklandet av den befintliga bansträckan mellan Helsingfors och Åbo, d.v.s., kustbanan än att bygga en ny tågbana mellan respektive stad.

Läs föregående artikel

Bergqvist vill se sänkta och skäliga elöverföringskostnader

På måndagen publicerade YLE en granskning över elbolagens höjda elöverföringspriser de senaste åren. Svenska Folkpartiets riksdagsledamot och vice ordförande Sandra Bergqvist ser utredningen som ett positivt steg i frågan om vad man ska göra för att tackla problemet.

Läs följande artikel