Rehn-Kivi: Viktigt att restauranger och caféer kan öppna igen!

Riksdagen godkände idag ett finansiellt stödpaket på 171 milj. euro för att kompensera restaurangernas återanställningskostnader och ersätta förlorade verksamhetsinkomster. Dessutom godkändes ett tillägg i lagen om smittsamma sjukdomar, där riktlinjerna för restaurangernas öppethållning dras upp. Den tillfälliga lagen är i kraft från den 1 juni till slutet av oktober, då man hoppas att det värsta skedet av coronaepidemin är över. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) är glad över att samhället på många fronter kan öppnas upp igen och att den på många sätt viktiga restaurangverksamheten äntligen kan återupptas.

– Att restaurangerna nu kan öppna igen är mycket välkommet. Restaurangerna har drabbats speciellt hårt av coronarestriktionerna och är i behov av både stödåtgärder och av att kunna ta emot kunder nu till sommaren, säger Rehn-Kivi.

Lagändringen ger restriktioner i fråga om både öppethållningstider, det maximala antalet kundplatser och hygienrekommendationer för både kunder och personal. Uteserveringarna omfattas inte av kundplatsbestämmelserna, men också där ska det vara ett tillräckligt avstånd mellan borden. Rehn-Kivi betonar att det behövs ansvarstagande av både krögare och kunder för att det ska lyckas.

– Det är viktigt att krögarna nu kan planera för sommaren, anställa personal och framför allt ha förutsägbarhet i sin verksamhet. Vi måste ändå noga följa upp hur öppnandena lyckas och se över också regionala skillnader, då vi fortsätter att luckra upp regleringarna. Det sista någon önskar just nu är att krog – och caféöppnanden blir en explosion i smittspridningen, säger Rehn-Kivi.

Rehn-Kivi betonar också det sociala perspektivet med att öppna caféer och restauranger.

– De flesta av oss har suttit mer eller mindre instängda och isolerade i våra hem i flera månader. Då sommarsolen lyser behöver vi komma ut och träffa andra mänskor och vad är väl trevligare än att avnjuta en kopp kaffe på en uteservering. Men vi har alla ansvar för att detta ska kunna ske på ett tryggt sätt, säger Rehn-Kivi.

Johanna Holmäng vill bli ordförande för SFP i Österbotten

Johanna Holmäng, kommunfullmäktigeordförande i Pedersöre, ställer upp i valet av ordförande för SFP i Österbotten.

Läs föregående artikel

SFP i Esbo valde ny ordförande och nominerade kommunalvalskandidater

Svenska folkpartiet i Esbo har på sitt årsmöte 26.5 valt Anne Ahlefelt till ny ordförande. Årsmötet behandlade förutom de stadgeenliga frågorna även kommunalvalet och nominerade de första kommunalvalskandidaterna. På grund av undantagstillståndet hölls mötet elektroniskt

Läs följande artikel