SFP godkände regeringsmedverkan

Anna-Maja Henriksson

SFP och Svenska riksdagsgruppen har godkänt regeringsmedverkan. Det skedde i ett gemensamt möte för partistyrelsen och riksdagsgruppen på söndag kväll efter att regeringssonderaren Antti Rinne presenterat sitt förhandlingsresultat som betyder att fempartiregeringsbasen fortsätter.

– Jag ser fram emot att fortsätta att jobba med det goda regeringsprogram vi har tillsammans med den nygamla regeringen under Sanna Marin, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Mötet i går bestämde också att Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist fortsätter som SFP:s ministrar, som justitieminister respektive minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Eftersom Finland är EU:s ordförandeland representerar Henriksson EU på justitieministermötet mellan EU och Förenta staterna i Washington. På ministermötet diskuteras samarbetsprojekt mellan EU och Förenta staterna. I samband med mötet träffar minister Henriksson också USA:s justitieminister William Barr.

På grund av ministermötet kan Henriksson inte vara närvarande när republikens president på tisdagen väntas utnämna den nya regeringen.

– Helst hade jag förstås varit med när Sanna Marins regering utnämns, men nu handlar det om exceptionella omständigheter och vårt EU-ordförandeskap ska skötas väl ända till slut. Eftersom justitiekanslern ansett det ur fosterlandets synvinkel vara motiverat att jag deltar i ministermötet så valde jag att respektera det och åka, säger Henriksson.

SFP:s vice ordförande Henrik Wickström deltar i klimatmötet i Madrid

SFP:s vice ordförande, Henrik Wickström, deltar i FN:s klimatmöte i Madrid. Wickström har bjudits in till klimatmötet av Europeiska Unionen och dess regionkommitté. Hans uppgift är att lyfta fram det lokala och regionala perspektivet i frågan om klimatförändringen ur ett EU-perspektiv.

Läs föregående artikel

Torvalds deltar i FN:s klimattoppmöte i Madrid

Europaparlamentariker Nils Torvalds, ingår i Europaparlamentets officiella delegation till FN:s klimattoppmöte i Madrid, COP25. Som koordinator för Renew Europe i miljöutskottet är Torvalds en av de 15 ledamöter som ingår i delegationen.

Läs följande artikel