SFP håller ställningarna trots utmanande riksdagsval

Svenska folkpartiet håller ställningarna trots ett utmanande riksdagsval. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är ändå nöjd med SFP:s resultat.

– Riksdagsvalet blev slutligen ett statsministerval, vilket inte gynnade de mindre partierna. Trots detta håller SFP sina positioner med nio riksdagsledamöter. Vi nådde inte det fjärde mandatet i Nyland, men vi säkrade mandatet i Egentliga Finland och fortsätter även med fyra mandat i Vasa valkrets. SFP gjorde en avvärjningsseger i en mycket svår valrörelse. Detta är något vi ska vara stolta över, säger Henriksson

SFP nådde även framgång i områden utanför SFP:s traditionella verksamhetsområden. SFP hade för första gången riksdagskandidater i samtliga valkretsar i Finland.

– Jag är otroligt stolt över allt det hårda arbete som gjorts på de områden där SFP traditionellt inte haft verksamhet. Jag vill rikta ett stort tack till dessa kandidater. Vi ska fortsätta stärka våra positioner och speciellt i dessa områden har vi alla möjligheter att växa, säger Henriksson.

Henriksson förutspår svåra och utdragna regeringsförhandlingar.

– Regeringsförhandlingarna kommer inte att bli lätta. Svenska folkpartiet är beredd att förhandla men vi ger inte upp våra värderingar, säger Henriksson.

– Vi vill se ett framgångsrikt Finland där vi får slut på skuldsättningen och får landets ekonomi i balans. Finland behöver även arbetskraftsinvandring och en skattepolitik som sporrar till tillväxt. Finlands tvåspråkighet ska stärkas, inte försvagas. SFP vill föra en politik med ett stort socialt hjärta och se till att ingen faller emellan, säger Henriksson.

Överenskommelse om uppdaterat direktiv för förnybar energi

Torvalds: En kompromiss som alla parter kan leva med

Läs föregående artikel

Österbotten bibehåller sina mandat

När resultaten efter söndagen klarnar står det klart att SFP i Österbotten behåller sina fyra mandat i Vasa valkrets i riksdagsvalet 2023. Svenska folkpartiet gick till val med totalt 111 kandidater i alla 12 valkretsar varav 16 kandidater ställde upp i Vasa valkrets.

Läs följande artikel