SFP i Helsingfors kretsstyrelse nominerade tre nya riksdagsvalskandidater

SFP i Helsingfors kretsstyrelse nominerade tre nya kandidater inför riksdagsvalet 2023. Den 8 december nominerades Allyana Thomas, Phuong Dao och Kristian Wahlbeck.

Allyana Thomas har flyttat från New York och bor i Helsingfors. Hon är politices magister inom sociologi med fokus på integration och diversitet. Hon har en karriär inom marknadsföring och försäljning inom biomedicinsk teknologi. Hon brinner för frågor som rör sjukvården och klimatet. På fritiden deltar hon gärna i biokonst och scenkonst.

– Uttrycket “A society grows great when we plant trees in whose shade we shall never sit” är en ledstjärna för mig. Jag vill att Finland ska fortsätta vara ett blomstrande välfärdssamhälle, ett samhälle som bryr sig om sina unga och ser till att deras röster hörs när stora beslut fattas. Vi måste sätta mental hälsa först, behandla klimatförändringen som det hot mot vår planet det är och förbereda oss för arbetslivet föränderlighet. I mig får Helsingfors en pålitlig röst i framtiden, säger Thomas.

Phuong Dao är doktorand vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors och konstnär. Han kom till Finland som invandrare från Vietnam år 2010 för att studera. Dao är den första dragshow-artisten i Finland som kandiderar i riksdagsvalet. Han har producerat We Are Queerlesque-shower och evenemang sedan år 2017. 

– Jag älskar Finland. Det är ett land som står för frihet, jämlikhet och demokrati. Men inte alla i vårt samhälle känner sig fullt accepterade. Som invandrare, rasifierad person och öppet homosexuell hittar jag ingen i det här landet som representerar mig i varken riksdagen, kommunerna eller i de större beslutsfattande organen och jag är inte den enda som känner så. Jag vill skapa förändring och vara rösten för minoriteter i vårt land: LGBTQIA+ -gemenskapen, invandrare och rasifierade personer. När minoriteternas röster hörs och stödjande åtgärder vidtas når vi sann jämlikhet och demokrati, säger Phuong.

Kristian Wahlbeck, psykiater och forskningsprofessor, är 62 år och bosatt i Östra centrum. Till vardags arbetar han för psykisk hälsa som ledande sakkunnig i organisationen MIELI Psykisk Hälsa Finland. Wahlbeck är en av de drivande krafterna bakom initiativet om en terapigaranti. I Helsingfors har han haft en central roll i uppkomsten av Lappvikens Källa, alla stadsbors centrum för psykiskt välbefinnande

– Jag vill arbeta för ett välmående Finland med stark demokrati. Investeringar i välfärden ökar den ekonomiska och sociala hållbarheten och ger god avkastning. En bättre skola och stöd för ett positivt föräldraskap bygger en bättre framtid. Att värna om miljön och hållbarheten skapar psykiskt och socialt välbefinnande. Vi skall samarbeta mera i Norden, inte bara militärt. Och om denna riksdag inte kommer till skott med terapigarantin, så lovar jag se till att nästa gör det, säger Wahlbeck som också själv är psykoterapeut.

 

Bilder:

Allyana Thomas
Phuong Dao
Kristian Wahlbeck

Wickström: Varje förlossning ska vara trygg – de mindre bb:na behövs!

SFP:s vice ordförande är bestört över Helsingin sanomats nyhet som publicerades 8.12 där en mamma berättade att hennes barn dog vid födseln efter att hon inte togs emot vid födelseavdelningen på Jorvs sjukhus.

Läs föregående artikel

Adlercreutz: Migrationsverket måste utredas

- Vi får höra om det ena absurda fallet efter det andra. Inom SFP har vi länge med stigande oro följt med hur godtyckligt uppehållstillståndsansökningar får avslag. Det här håller inte. Vi behöver en grundlig genomgång av Migrationsverket och dess processer, säger Anders Adlercreutz, ordförande för Svenska riksdagsgruppen.

Läs följande artikel