SFP i Helsingfors: Två mandat är målet!

Under veckoslutet hölls SFP i Helsingfors kretsmöte och då blev även de första kandidaterna inför riksdagsvalet 2023 nominerade.

Simon Granroth, som även blev omvald till kretsordförande för SFP i Helsingfors, gläder sig åt det växande initiativet som upplevts i kretsen under det gångna året. Känslan av  att något nytt tagit fart och allt fler velat engagera sig i verksamheten finns i kretsen.

– Två mandat är målet för riksdagsvalet. Jag är fullt medveten om att det kommer att kräva hårt arbete och säkert lite tur. Oavsett så ska vi bygga ett SFP som känns som det politiska hemmet för var och en som värderar frihet under ansvar, företagsamhet, empati, bildning och mänskliga rättigheter. Värdedriven politik men faktabaserat beslutsfattande. Det här är den liberalism vi representerar, säger Granroth.

De nominerade kandidaterna är följande:

Eva Biaudet är sjätte periodens riksdagsledamot och medlem i riksdagens utrikesutskott och stora utskott. Hon är även medlem av Helsingfors stadsfullmäktige. – Jag vill fortsätta vara en stark motkraft till de inskränkta och människofientliga krafterna i politiken som odlar rädsla och missunnsamhet mellan människogrupper. Med krafter och visdom av en som blivit farmor, ser jag värdet av det politiska arv vi lämnar bakom oss. Jag har ännu en hel del att ge, säger Biaudet.

Simon Granroth är vetenskapskommunikatör till yrket och politices magister till utbildningen, han har studerat socialpsykologi och rättsvetenskap vid Helsingfors universitet. Han står för en liberal och progressiv politik där vetenskap, bildning, medmänsklighet och hållbarhetstänkande står i fokus. – Jag skulle sammanfatta mina grundvärderingar i uppriktighet, medmänsklighet och frihet under ansvar. SFP ska vara den kraft för rationalism och liberala värderingar som samhället och faktiskt hela världen behöver just nu, säger Granrot

Elina Sagne-Ollikainen har en examen i fysioterapi och en högre yrkeshögskoleexamen inom hälsovård och sociala området. Hon har även studerat företagens samhällsansvar, globala hälsofrågor och krisberedskap. Hennes målsättning är att bygga upp en lojal väljarkår bland nya väljare som traditionellt inte röstat på SFP. – Jag står för utbildning, forskning och ett demokratiskt samhälle där var och en ska kunna vara delaktig, säger Sagne-Ollikainen.

Bertha Simojoki,18, har tidigare ställt upp i kommunalvalet för SFP i Helsingfors 2021 och är medlem i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse. Till vardags studerar Simojoki vid Tölö gymnasium och arbetar på Borgbacken. 

Morris Liemola, 22, är vice-ordförande för Svensk Ungdom och tidigare ordförande för Svensk Ungdom i Helsingfors. Till vardags studerar Liemola statsvetenskap på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.  Liemola var även kandidat för SFP i Helsingfors i kommunalvalet 2021. 

 

Riksdagsvalet arrangeras den 2.4.2023 i Finland och kandidatnomineringen pågår till slutet av året.

Henriksson: Ett urstarkt stöd för Nato-medlemskap!

Finlands riksdag har idag med rösterna 188-8 beslutat att Finland ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Samtliga tio ledamöter i Svenska riksdagsgruppen röstade för ett medlemskap. Svenska folkpartiets (SFP) partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson kallar det ett urstarkt styrkebesked av riksdagen som ser att ett Nato-medlemskap ger den bästa tryggheten för Finland nu och i framtiden.

Läs föregående artikel

Europaparlamentets miljöutskott godkände Torvalds kompromissförslag för direktivet om förnybar energi

Europaparlamentets miljöutskott har den 17 maj godkänt kompromissförslaget för direktivet om förnybar energi, som Nils Torvalds (SFP / Renew) förhandlat fram under det senaste halvåret. Med tanke på att förhandlingarna varit svåra, är utskottets huvudförhandlare Torvalds nöjd över att en kompromiss, som majoriteten av utskottsledamöterna kunde stöda, slutligen hittades.

Läs följande artikel