Tingsrättsreformen skadar finländarnas rättssäkerhet

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist är orolig för de svenskspråkiga finländarnas rättssäkerhet i de regioner där minister Lindström vill stänga tingsrätter, kanslier eller sammanträdesplatser.

Han påpekar att förslaget drabbar svenskspråkiga regioner extra hårt.

– Det märks att kommunalvalet närmar sig, då sannfinländarnas ministrar tar till storsläggan emot de svenskspråkiga finländarnas rättigheter. Det finns inget verkligt behov att decimera vårt rättssystem så som ministern föreslår. Svenska riksdagsgruppens alternativa budget visar till exempel att man kan få statsfinanserna att gå ihop utan att tumma på rättsskyddet.

Till följd av reformen dras tingsrätten eller kansliet in på tolv orter, bland dem Borgå och Raseborg. Av de nuvarande sammanträdesplatserna ska fjorton stycken dras in, bland dem svenska orter såsom Kimitoön, Kyrkslätt, Kristinestad och Jakobstad.

Tingsrättsreformen debatterades idag i riksdagen.

Regeringen gömmer sig bakom justitieministern

Regeringen föreslår nu en tingsrättsreform som avskaffar både rättsservice och tvåspråkiga tingsrätter på tolv orter. Dessutom försämrar man möjligheterna för blivande domare att auskultera på svenska.

Läs föregående artikel

Klart nej till ett postfakta-samhälle

I Finland ska vi klart och tydligt säga nej till ett postfakta-samhälle. Vi måste kunna lita på regeringens beredningar, att man beaktar fakta.

Läs följande artikel