Torvalds: Storbritannien står vid avgrundens brant – och utan lösning i sikte

Storbritannien har än en gång röstat om de olika alternativen för landets utträde ur unionen. Än en gång röstade majoriteten emot alla förslag. Det bådar inte gott för Storbritanniens framtid , framhåller Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) i en kommentar från Europaparlamentets sammanträde i Strasbourg.

– Efter åtta nya omröstningar står Storbritannien nu vid avgrundens brant. Bland representanterna i underhuset finns det endast majoritet mot olika förslag, men ingen majoritet för något alternativ. De vill inte vara en del av tullunionen, de vill inte ha en andra folkomröstning och de vill inte gå ur unionen utan överenskommelse. Snart två år efter att Artikel 50 utlöstes är det dags för britterna att komma fram till vad de egentligen vill.

Den ursprungliga Brexit-dagen infaller nu på fredagen 29.3.2019. Om det brittiska parlamentet inte i snabb ordning klarar av att godkänna avtalet som premiärminister May har förhandlat fram, står landet inför en katastrof. EU har gett Storbritannien två veckor att förklara hur de vill gå vidare. Den tidtabellen håller inte, konstaterar Torvalds.

– Nu ser det verkligen ut som om Storbritannien kommer att lämna unionen med en krasch. Om de inte har klarat att reda ut hur de vill ha det under två år, hur ska de kunna göra det på två veckor? Min gissning är att de går ur unionen utan någon överenskommelse, med allt vad det innebär.

– Hela Brexit-spektaklet är riktigt sorgligt, framför allt för alla de människor som inte vet hur deras liv kommer att se ut ens om två veckor. Det gäller både EU-medborgare som har byggt upp sina liv i Storbritannien och de brittiska medborgare som lever i ett annat EU-medlemsland. Samtidigt tvingas företag i både Storbritannien och EU vänta med att göra viktiga investeringar tills framtiden klarnar. För varje dag politikerna velar missar vi möjligheter att skapa nya jobb. Jag hoppas att Storbritannien inser vilket fatalt misstag Brexit är, men tar sitt ansvar.

Torvalds frustrerad: de finska transportföretagen tvingas vänta på lika regler för godstransporter

Europaparlamentet skickade idag 27.3.2019 tillbaka det s.k. mobilitetspaketet till ny utskottsbehandling. Det betyder att finska transportföretag tvingas vänta på den viktiga uppdateringen, som skulle leda till att utländska transportfirmor måste följa finska regler vad gäller transporttider och löner i Finland.

Läs föregående artikel

SFP har en nyckelrroll för en levande tvåspråkighet

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson tog idag i Vasa med bekymmersamma tankar del av Tankesmedjan Agendas undersökning om Svenskans ställning i Finland.

Läs följande artikel