Torvalds: Vår högklassiga utbildning måste nå alla

SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds oroar sig för att Finlands utbildning blir allt mer ojämlik. På evenemanget ”Lovisas historiska hus” idag tar Torvalds upp vikten av en fungerande utbildning på alla nivåer och i alla regioner.

– Läget är redan ohållbart i exempelvis norra Karelen, där speciellt unga män inte får samma nivå av utbildning som ungdomar i andra delar av landet. En högklassig utbildning har alltid varit en konkurrensfördel för Finland. Vi måste se till att den når alla som har rätt till den, säger Torvalds.

– SFP har alltid varit bildningens parti och förkämpe. I regeringsprogrammet säger den sittande regeringen att utbildning och kunnande är Finlands trumfkort. Den skrivelsen betyder ingenting då man samtidigt gör de största inbesparingarna just inom utbildningen. Speciellt orolig är jag för yrkesutbildningen, som redan fått ta många hårda smällar.

Torvalds kräver att regeringen i sin kommande budget tar tillbaka de nedskärningar som nu gjorts i utbildningen.

HELSINGFORS| SFP i Helsingfors kräver närservice i strategin

Närservice med såväl dagis, skola, hemvård och hälsovård ska prioriteras i Helsingfors stads strategi för denna fullmäktigeperiod.

Läs föregående artikel

En ny spaningslag behövs – men trygghet förutsätter även annat

Svenska riksdagsgruppen anser att en ny spaningslag behövs. Samtidigt understryker gruppen att en ändring av grundlagen alltid är en stor principiell fråga.

Läs följande artikel