Torvalds: Varför för Samlingspartiet fram Orbans parti?

Den senaste tiden har olika toppositioner i Europaparlamentet delats ut mellan de politiska grupperna. EPP-gruppen, där Samlingspartiet sitter, har fört fram partikamrater till Ungerns totalitära ledare Viktor Orban till flera toppositioner, bland annat som parlamentets vice-talman.

Europaparlamentariker Nils Torvalds är kritisk: ”Samlingspartiet gjorde tidigare ett stort nummer av att deras europeiska parti hade fryst medlemskapet för Fidescz, Orbans parti. Nu visar det sig att det här inte spelade någon som helst roll för arbetet i Europaparlamentet. Istället för att kasta ut Orban har nu EPP-gruppen tvärtom visat att de är beredda att aktivt föra fram hans partikamrater till inflytelserika poster.”

Vidare är Torvalds förvånad över att Samlingspartiet tycks finna sig i att fortsätta ett nära samarbete med Orban ”Varför väljer Samlingspartiet att stilla se på när deras parti för fram auktoritära ledares partikamrater? Det är hög tid för Samlingspartiet att komma med svar på vad de har gjort för att stoppa dessa utnämningar och om de kan tänka sig att fortsätta sitta i en grupp som uppenbarligen har plats för partier som aktivt motverkar frihet, öppenhet och rättsstaten.”

Torvalds leder mittengruppen i det tunga miljöutskottet

Som koordinator kommer Torvalds att leda gruppens arbete i utskottet och för gruppens talan i miljö-,klimat- och folkhälsofrågor.

Läs föregående artikel

”Det är dags att ta ansvar!” Torvalds röstar ja till von der Leyen

På tisdagen röstar Europaparlamentet om Ursula von der Leyen som EU-kommissionens nya ordförande. Det är EU:s statsministrar i Europeiska rådet som fört fram von der Leyen som sin kandidat, trots att hon inte var en av de s.k. spetskandidaterna som de europeiska partigrupperna förde fram inför EU-valet.

Läs följande artikel