Työllisyyspaketti oikeansuuntainen mutta riittämätön alku

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson anser att det sysselsättningspaket regeringen presenterade igår i budgetmanglingen inte erbjuder tillräckligt med åtgärder för att uppnå regeringens eget sysselsättningsmål.

– Regeringen har själv skapat enorma förväntningar för sitt sysselsättningspaket. Därför blev budgetmanglingens skörd ganska mager, även om både den mer sporrande inkomstrelaterade arbetslöshetspengen och förnyandet av arbetsförmedlingen är goda förslag. Däremot är det bakvänt att kalla slopandet av regeringens egna förslag att höja dagvårdsavgifterna för en sysselsättningsåtgärd, även om det naturligtvis är en bra sak, säger Henriksson.

– Det är tydligt att regeringens sysselsättningspaket inte innehåller tillräckligt med åtgärder för att få 110 000 nya arbetsplatser. Vi behöver fler konkreta åtgärder, inte nya arbetsgrupper. Vi i SFP har fört våra egna förslag till bordet, och delar dem gärna med regeringen.

Henriksson kräver åtgärder av regeringen för att höja sysselsättningsgraden av kvinnor.

– Senast nu är det uppenbart att Sannfinländarna och Centern leder regeringens familjepolitik, och att Samlingspartiet tigande ser på. Regeringen vill minska flitfällorna, men samtidigt vägrar man förnya familjeledigheterna och hemvårdsstödet. Det är beklagligt, vi behöver fler kvinnor i arbetslivet.

– Det är också viktigt att komma ihåg att regeringens massiva utbildnings- och studiestödsnedskärningar inte har försvunnit. Regeringen skär alltjämt i framtiden.

Vårdreformen är livskraftspolitik

Enligt en rapport publicerad av jubileumsfonden Sitra är Vasa centralsjukhus på en optimal plats för att vara ett av framtidens fulljourssjukhus.

Läs föregående artikel

Hallitus tekee valtapolitiikkaa ruotsinkielisten suomalaisten kustannuksella

Den förväntade språkkonsekvensanalysen saknas i regeringens omfattande paket om vård- och landskapsreformen.

Läs följande artikel