Undervisningsminister Adlercreutz: Skolan är till för att man ska lära sig och umgås, inte sitta och stirra på en skärm

Även om många skolor idag på frivillig väg i sambarbete med eleverna har kunnat begränsa användningen av mobiltelefoner under skoltid så har ett klart stöd i lagstiftningen för det här saknats. Nu justeras lagen så att det här blir möjligt.

Under lektionstid ska man inte sitta och stirra på sin mobiltelefon. Visst kan telefoner användas i undervisningen, det är en sak, men utöver det hör mobiltelefoner inte hemma i klassrummet, säger SFP:s ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz.  

Mobiltelefonerna tar idag upp en för stor del av ungas, och också många vuxnas, vardag. Speciellt i skolan behöver vi ha klara regler för vad som är acceptabelt, säger Adlercreutz. Lagstiftningen har fallit efter verkligheten, men nu åtgärdar vi det här.

Inlärningsresultaten i den finländska skolan går åt fel håll. Läsningen har blivit sämre, och forskning visar att en del av orsaken kan härledas till en överanvändning av mobiltelefoner. 

När information fladdrar förbi och tiden man engagerar sig med en sak är några sekunder, så förlorar man till sist förmågan att koncentrera sig och ta till sig kunskap, säger Adlercreutz. 

Skolan är också till för att man ska lära sig att hantera sociala situationer och umgås med andra. Det gör man inte om man sitter och stirrar på en telefon, säger Adlercreutz.

Anders Adlercreutz har presenterat ett lagförslag som innebär att användningen av mobiltelefoner i skolorna begränsas. Lagförslaget är nu ute på utlåtanderunda. Om allt går som planerat kan lagen träda i kraft inför läsåret som börjar hösten 2025.

Ingo: Europa måste öka vapenproduktionen och slopa restriktioner som begränsar Ukraina

Riksdagen debatterade idag statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Europeiska unionens uppdrag för militärt bistånd till Ukraina (EUMAM). Svenska riksdagsgruppens gruppanförande hölls av riksdagsledamot Christoffer Ingo, där han betonade vikten av fortsatt militärt stöd till Ukraina, en ökad vapenproduktion och slopandet av restriktionerna för vapenanvändningen inom internationella avtalens ramar.

Läs föregående artikel

SFP i Nyland vill se ökade integrationsmöjligheter på svenska i regionen

I Finland är det möjligt för invandrare att välja finska eller svenska som integrationsspråk. Enligt lagen ska det redan i inledningsskedet av integrationen informeras om möjligheten att välja en svenskspråkig integrationsväg. Trots de lagstadgade plikterna är den svenskspråkiga integrationen i Finland på en undermålig nivå. Hela 20 av de 33 tvåspråkiga kommunerna på fastlandet har valt att integrera invandrare enbart på finska. I Österbotten är integrationen på svenska mer omfattande och där har personer med invandrarbakgrund integrerats på svenska sedan 1980-talet. Att man haft framgång med den svenskspråkiga integrationen i Österbotten visar på att det även i övriga delar av landet skulle vara gynnsamt att öka integrationen på det andra inhemska språket.

Läs följande artikel