Uppbyggandet av Varhas servicenätverk är ett lagspel

Varhas styrelse godkände på sitt möte tisdagen 10.9 ett kompromissförslag för servicenätverket. Förslaget omfattar följande tjänster: social- och hälsocentraltjänster, mun- och tandvård, tjänster för äldre, tjänster för barn, unga och familjer, mental- och missbrukarvård och socialtjänster för personer i arbetsför ålder, funktionshinderservice, sjukhustjänster och diagnostik på basnivå samt tjänster som stöder funktionsförmågan. Kompromissförslaget är ett resultat av ett gediget förhandlade mellan de politiska partierna. Givetvis hade det mest önskvärda alternativet för alla varit att behålla all service i sin nuvarande form, men då detta inte var möjligt, behövs kompromisser.

Ett positivt förhandlingsresultat var att Varha kommer att se över möjligheten att erbjuda en hybridservicepunkt i Dalsbruk också i fortsättningen, genom att i utkontrakteringen av Kimitoöns hälsostation lägga till en option gällande Dalsbruks serviceställe. Detta beslut är ett steg i den riktning som SFP ser som väldigt viktig – att man inom Varha söker särlösningar för att få servicen att också i fortsättningen finnas nära invånarna. Hela grundtanken med social- och hälosvårdsreformen har varit att sudda ut gränserna mellan olika resultatområden, och den får inte tappas bort. Speciellt på mindre orter har det här varit helt avgörande att samma yrkesperson arbetat över enhetsgränserna och inte varit knuten till ett och samma serviceställe och samma serviceform.

Kimitoöns röntgen kommer också att ingå i utkontrakteringen av Kimitoöns hälsostation, något som SFP:s fullmäktigegrupp är glad för att ha fått gehör för. Själva utkontrakteringen av Kimitoöns hälsostation är inte det bästa tänkbara resultatet som gruppen hoppats på då man gick in i förhandlingarna redan tidigare i våras, men gruppen är dock väl medveten om svårigheterna att anställa exempelvis läkare till hälsostationen.  Med utkontrakteringen vill man bland annat råda bot på detta problem.  Motsvarande utkontraktering av verksamheten vid en hel hälsostation gjordes i Åbo stads regi för hälsostationen i Pansio, vilket gav goda resultat vad gäller förbättrad tillgång till icke-brådskande service och därmed också nöjda kunder.

Utöver detta tillades också följande i beslutet som gäller servicenätverket: svenskspråkiga Åbobor garanteras egna vårdteam vid Tallbackens hälsostation ända tills Kaskisbackens hälsocentral står färdig 2027 och tjänsterna flyttas över. Dessutom ska Pargas hälsocentral fungera som koordinerande hälsocentral för Kimitoön och de svenskspråkiga åboborna ända tills Kaskisbackens hälsocentral står klar att ta över ansvaret. Dessa tillägg till servicenätverket har SFP arbetat hårt för och det är synnerligen glädjande att också de andra partierna godkände planen.  Faktum är att de svenskspråkiga är en klar minoritet i vårt välfärdsområde och därför anser SFP:s fullmäktigegrupp att det är så otroligt viktigt att den svenskspråkiga servicen inom Varha bibehålls så långt som möjligt som ett eget resultatområde med egna tjänstemän.  Vi anser att detta är det bästa sättet att  garantera likvärdiga tjänster på finska och svenska i Varha.

 

SFP:s fullmäktigegrupp i Varha genom Merja Fredriksson, gruppordförande

Ollikainen: Bra att onödiga normer och byråkrati avvecklas!

Regeringen har under den här mandatperioden gått in för att avveckla olika typer av normer. Målsättningarna är att möjliggöra reglering, ta bort mindre nödvändig reglering och minska de administrativa bördorna. Med detta som grund är målsättningen att göra livet enklare för medborgarna, förbättra konkurrenskraften, främja marknadstillträde och digitalisering. Den lista som nu publicerades berör många sektorer, bland annat social- och hälsovården och byggsektorn. Riksdagsledamot Mikko Ollikainen gläds speciellt mycket över att en norm om vägbelysning finns med.

Läs föregående artikel

Ollikainen: Regionerna, svenskan och självförsörjningen viktiga bitar i Yle-betänkandet

Efter 33 möten har nu den parlamentariska Yle-arbetsgruppen, vars uppgift har varit att utvärdera uppgiften och finansieringen för Yles allmännyttiga verksamhet, nått ett resultat. Svenska folkpartiets representant i arbetsgruppen, riksdagsledamot Mikko Ollikainen, ser betänkandet som ett viktigt verktyg inför framtiden, i ett medielandskap som är i ständig förändring.

Läs följande artikel