Wallin ställer inte upp i riksdagsvalet 2019 i Egentliga Finlands valkrets

Riksdagsledamot Stefan Wallin från Åbo står inte till förfogande som kandidat i Egentliga Finlands valkrets i riksdagsvalet 2019.

Han har varit invald sedan 2007. Wallin meddelar om sitt beslut på onsdagen i sin kolumn i Åbo Underrättelser. Wallin säger att han efter ett drygt år då valperioden är slut är öppen för helt nya utmaningar på arbetsmarknaden såsom den privata eller tredje sektorn. Men han utesluter inte heller att den politiska karriären ännu kan fortsätta.

– Dels känner jag att det är klokt att sluta då det känns som bäst, dels vill jag inte bli en propp som hindrar SFP-återväxten i Egentliga Finland från att avancera i politiken. Två bevingade ord jag gillar passar in i detta sammanhang: man skall sluta så länge någon ännu frågar varför. Och att allting har sin tid, skriver Wallin.

Wallin säger att tolv år som representant för Åboland och Egentliga Finland i riksdagen känns lagom. I de tre val han ställt upp 2007, 2011 och 2015 har han i snitt fått över 11 000 röster. Att ha fått bära Åbolands starka förtroende att arbeta för stad och skärgård i riksdag och regering har varit en stor ära, säger han.

– Som en vän av recirkulation har jag naturligtvis också tänkt på återvinningen av mina erfarenheter och kontaktnät från politik och förvaltning. Jag är öppen för nya helt utmaningar på arbetsmarknaden och tänker mig att 20 år i rikspolitiken och minister- eller medarbetarerfarenhet från sju regeringar och sju olika ministerier kan ge något slags marknadsvärde också i den privata- eller tredje sektorn, skriver Wallin.

Wallin skriver också i sin ÅU-kolumn att det är honom främmande i livet att helt stänga dörrar bakom sig.

– Så därför utesluter jag inte heller möjligheten att den politiska karriären ännu kan fortsätta, i andra sammanhang. Det återstår att se.

Politices magister Stefan Wallin, 50, inledde sin rikspolitiska karriär som ministermedarbetare för Ole Norrback och Jan-Erik Enestam 1994-2000 i trafik-, utrikes-, inrikes-, och försvarsministerierna. Efter drygt fyra år som andra redaktör på ÅU 2000-2005 återvände han till politiken och blev statssekreterare i miljöministeriet. Året därpå valdes han till SFP:s partiordförande, ett uppdrag han hade till 2012. Under partiordförandetiden var han miljöminister och nordisk samarbetsminister 2007, kultur- idrotts-, och jämställdhetsminister 2007-11 och slutligen försvarsminister 2011-12. Sedan 2016 är Wallin ordförande för svenska riksdagsgruppen. Han är också sedan 2014 styrelseordförande för Svenska kulturfonden och innehar därtill ett antal andra styrelseuppdrag i stiftelser och organisationer.

SFP efterlyser enighet om spelregler

SFP föreslår att partierna enas om att sittande riksdagsledamöter inte ställer upp i landskapsval.

Läs föregående artikel

Demokratiunderskottet måste tas på allvar

Nyland kommer att lida speciellt hårt av de sparkrav som uppstår i och med landskapsreformen, säger Anders Adlercreutz.

Läs följande artikel