Ingå kommunfullmäktige beslöt ikväll att godkänna detaljplanen för det så kallade Joddböleområdet. Planens syfte är att möjliggöra Blastr Green Steels planer på ett utsläppssnålt stålverk som skulle byggas på Joddböle-industriområde i Ingå.
Kommunstyrelsens ordförande, riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) är nöjd över att beslutet nu är fattat. Planprocessen har varit i gång snart i 2,5 år. Enligt Wickström finns det i planen strikta miljöbestämmelser och kommunen har fått en bra ekonomisk lösning som tryggar Ingås ekonomi även i risksituationer. Han ser att projektet skickar en positiv signal med tanke på Västnylands framtid.
-Jag är nöjd att vi fattat detta beslut. Västnyland och Ingå kan bli föregångare inom grön omställning. Likaså är det här ett beslut vars mål är att stävja klimatförändringen globalt, vilket är välkommet. Finland har inte haft tillväxt på 18 år och Västnyland på en ännu längre tid. Det här planebeslutet är inte ett investeringsbeslut. Nu krävs lov, finansiering och energilösningar från bolagets sida innan stålverket kan bli verklighet. Hur som helst är det här ett beslut som skapar grund för tillväxt i regionen och Västnyland, säger Wickström.
Wickström säger att han är glad att regeringen redan valt att satsa på infrastrukturen kring Joddböleområdet. I samband med regeringens halvtidsöversyn valde regeringen att bevilja sex miljoner euro för förbättrandet av Täktervägens och Hamnvägens korsningar. Wickström tror planebeslutet kommer att gynna Västnyland då det kommer till att lobba för utvecklandet av kustbanan, stamväg 51 och riksväg 25. Likaså blir det här en positiv signal gentemot välfärdsområdet och HUS då servicebehovet i regionen ökar ifall etableringen blir av och nya invånare flyttar till regionen.
Nu vill Wickström trots all prioritera den lokala debatten bland ingåbor och sommargäster.
-Lokalt måste vi nu jobba med att stärka sammanhållningen. Jag vill inte att Ingå är i två läger angående ärendet. Tack vare den aktiva invånardialogen fick fler bestämmelser i planen som gjorde planen striktare ur ett miljöperspektiv. Det krävs nu mycket dialog och också förståelse för dem som är oroliga för planerna. Kommunen kommer nu att satsa på den lokala dialogen men även på kommunikationen. Likaså kommer det kommande strategiarbetet bli viktigt för nästa kommunfullmäktige, säger Wickström.