Wickström: Tågtrafiken inleds vid Ingå station den 3.4.

VR:s tidtabeller för vårens tågtrafik publicerades i dag. Samtidigt blev det klart att det första tåget sedan våren 2016 stannar på Ingå station den 3 april. VR kör direkttåg mellan Helsingfors och Hangö tre gånger i veckan. Dessa trafikdagar är onsdag, fredag och söndag. Biljetter och detaljerade tidtabeller finns på vr.fi.

Henrik Wickström, ordförande för Ingå kommunstyrelse och riksdagsledamot, är glad över att Ingå station öppnas för tågtrafik igen. Han tror dock inte att öppnandet kommer att ha någon betydande inverkan på antalet kollektivtrafikanvändare i Ingå. Däremot ser han detta som en positiv öppning för framtiden. 

– Det här är en möjlighet för Ingå att planera framtiden. Vår station ligger lite utanför stadskärnan, men tågen blir allt mer distansarbetarvänliga, vilket kan göra det till ett attraktivt alternativ för framtiden i Ingå. Öppnandet av tågstationen kommer säkert att ge kommunen positiv synlighet, vilket är bra. Vi uppdaterar för närvarande kollektivtrafikprogrammet i Ingå, där vi tar bredare ställning till helheten. Ingå kommer åter att ingå i VR:s biljettsystem, vilket är bra, säger Wickström.  

Wickström säger att detta kommer att firas på något sätt. 

– Jag hoppas verkligen att dessa turer kommer att utnyttjas. Vi bör också se över möjligheten att få matartrafik från centrum för dessa linjer. Och naturligtvis ska vi på något sätt uppmärksamma och fira att stationen är öppen igen, säger Wickström.

Raseborgsjourens öppettider hotas minskas till hösten – nu krävs snabba beslut av välfärdsområdet

HUS styrelse sammanträdde till möte måndag morgon. På listan var bland annat Raseborgs jours framtid. HUS tjänstelednings förslag var att 24/7-primärvårdsjouren decimeras under hösten, för att förbereda en överföring av jouren till välfärdsområdet. Enligt tidigare beslut kommer jouren att överföras till Västra Nylands välfärdsområde från och med 1.1.2025. HUS har haft speciallov av social- och hälsovårdsministeriet att ordna dygnetruntjour. Speciallovet går ut 31.12.2024.

Läs föregående artikel

Från ritbordet till riksdagen: Anders Adlercreutz om Finlands roll i ett nytt Europa

SFP:s Anders Adlercreutz har nu suttit drygt ett halvt år på posten som Finlands europa- och ägarstyrningsminister. Portföljen, som traditionellt har fört med sig en del politiska stormar, har fört ­Adlercreutz över världen – från klimatmötet COP28 i Dubai och möten med senatorer i Förenta Staterna till Bryssel där Europeiska rådet beslutat att man inleder medlemsförhandlingar med Ukraina och Moldavien.

Läs följande artikel