Suomen paikka on lännessä, ja muut pohjoismaat itsehallintoalueineen ovat läheisimmät kansainväliset yhteistyökumppanimme. Harjoittamalla niiden kanssa aktiivista yhteistyötä alueellisesti, Euroopassa ja maailmalla menestymme paremmin kuin yksin toimien. Kansainvälinen yhteistyö on Suomelle tärkeää, ja siksi meidän tulee toimia aktiivisesti kaikissa elimissä, joissa olemme jäsenenä.

Joel Sundström

Poliittinen asiantuntija

Yhteystiedot »

Blomqvist: Pohjoismaat ovat vahvempia yhdessä

Tänään juhlimme sekavin tuntein Pohjolan päivää. Kaikki julkiset tilaisuudet ovat peruttu ja vapaata liikkuvuutta maiden välillä on rajoitettu Covid-19 epidemiasta johtuen. Samanaikaisesti olen saanut nähdä, kuinka hyvin pohjoismainen yhteistyö on sujunut kriisiaikoina. Pidän tiiviisti yhteyttä muiden pohjoismaiden ministerikollegoiden kanssa, keskustellakseen esimerkiksi uusista mahdollisista rajaesteistä jotka kohdistuvat muissa pohjoismaissa asuviin kansalaisiin, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

Pohjoismaiset rajaesteet poistettava

Eduskunta keskusteli torstaina rajaesteistä pohjoismaiden välillä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist totesi avauspuheenvuorossaan, että pohjoismaiset maat ovat 50-luvulta lähtien tehneet työtä kansalaisten paremman yhteistyön ja liikkuvuuden eteen. Kansalaiset ovat kohta 70 vuotta pystyneet liikkumaan pohjoismaissa maasta toiseen ilman passia. Pohjoismaat ovat olleet edelläkävijä.

Rkp:n ministerit: Nyt on pohjoismaisen sähköisen henkilökortin aika

Jo monen vuoden ajan on ollut selvää, että yhteispohjoismaisen sähköisen henkilökortin (e-ID) edetessä matkapuhelinliittymän hankkiminen ja pankkitilin avaaminen Pohjoismaissa helpottuu. Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, on edistänyt asiaa jo pitkään. Hänen mukaansa on tärkeää, että myös suomalaiset viranomaiset pysyvät kehityksessä mukana, kun Tanska ja Norja ottavat edistysaskeleita. Rkp toivoo näkevänsä konkreettisia tuloksia myös Suomessa ja toivoo asiaa priorisoitavan.