Motion 10 – Möjlighet till arbetsledighet för att ta hand om en sjuk, äldre närstående

Beslut

Partidagens beslut

SFP arbetar för

  • att lyfta upp de anhörigas betydelse i stöd och vård av äldre närstående
  • flexibla möjligheter för anhöriga att sköta om sina äldre närstående vid plötsligt behov av vård och assistans.

Behandling

Partifullmäktiges svar

Motionen belyser en avgörande utmaning i vårt samhälle, nämligen behovet av att ge bättre stöd och flexibilitet för närståendevårdare som tar hand om äldre familjemedlemmar. Den demografiska utvecklingen i Finland visar på en ökande andel äldre i befolkningen, vilket i sin tur leder till ett växande behov av omsorg och stöd. De anhörigas roll som vårdare blir allt viktigare, inte bara för de äldres välbefinnande utan också som en del av det större välfärdssystemet.

I sista hand så är det alltid det offentliga som har det slutliga ansvaret för vården av våra äldre.

Att balansera förvärvsarbete med ansvar för närståendevård är en utmaning som berör många finländare. Den nuvarande situationen, där förvärvsarbetande anhöriga ofta står utan tillräckligt stöd för att kunna ge den vård som behövs, är ohållbar. Detta är inte bara en fråga om social rättvisa utan också om folkhälsa och välfärdens hållbarhet. Därmed har SFP redan jobbat för detta i en längre tid. Partidagen 2017 beslöt att utarbeta flexibla lösningar för vård av barn och åldringar i hemmet och denna motion är i linje med det beslutet.

Detta har också lyfts upp i regeringen Orpos regeringsprogram:

Närståendevårdarna är en viktig resurs i samhället. Likabehandlingen av närståendevårdarna och närståendevårdarnas välbefinnande stärks. Förenhetligandet av kriterierna för närståendevård fortsätter. Åtgärder genom vilka välfärdsområdena och kommunerna kan förbättra möjligheterna att bli närståendevårdare främjas. Det utreds hurdana situationer som leder till att någon missgynnas i fråga om stödet för närståendevård, och behoven av styrning och utbildning som riktar sig till välfärdsområdena bedöms.

Närståendevårdares möjlighet att ta ledigt säkerställs med hjälp av servicesedlar, hemvårdstjänster, intervallvård och familjevård. Det ska bli möjligt att överföra ledigheter som inte tagits ut till följande kalenderår.

Möjligheterna för förvärvsarbetande närståendevårdare att kombinera närståendevård och förvärvsarbete förbättras. Deltidsarbete och distansarbete möjliggörs vid förändringar i familjesituationen. Möjlighet till tillfällig vårdledighet även för närståendevårdare främjas. När det gäller tillfällig vårdledighet som stöds utreds den svenska modellen och kostnaderna för den.

Med anledning av dessa utmaningar bör SFP aktivt arbeta för att stärka de anhörigas ställning som vårdare genom att verka för politiska och lagstiftningsmässiga förändringar som gör det möjligt för närståendevårdare att tillfälligt lösgöra sig från sitt arbete vid akut behov av att vårda en äldre närstående. Vi bör också verka för att öka medvetenheten om och tillgången till befintligt stöd för närståendevårdare, samt att förbättra och förenkla processerna för att ansöka om och erhålla detta stöd. Det är viktigt att närståendevårdare känner till de resurser som finns tillgängliga för dem och kan utnyttja dessa utan onödiga byråkratiska hinder. SFP bör också främja utvecklingen av flexibla arbetsarrangemang och en kultur av förståelse på arbetsplatserna för anhörigvårdarens situation. Arbetsgivare bör uppmuntras och stödjas i att erbjuda lösningar som möjliggör en bättre balans mellan arbete och vårdansvar för deras anställda.

Beslutsförslag

SFP arbetar för

  • att lyfta upp de anhörigas betydelse i stöd och vård av äldre närstående
  • flexibla möjligheter för anhöriga att sköta om sina äldre närstående vid plötsligt behov av vård och assistans.

Motion 10 – Möjlighet till arbetsledighet för att ta hand om en sjuk, äldre närstående

Äldre personer är en stor andel av befolkningen och de blir allt fler under de kommande två decennierna. Statistikcentralens befolkningsprognos visar att andelen personer som fyllt 75 år i Finland utgjorde cirka 10 procent av befolkningen år 2021 och förutspås öka till 16 procent år 2040. År 2022 fanns det cirka 600 000 personer som fyllt 75 år i Finland. År 2030 förutspås de vara cirka 780 000 och år 2040 cirka 900 000. Den här befolkningsutvecklingen innebär att antalet äldre som behöver social- och hälsovårdstjänster ökat betydligt under det senaste decenniet.

Enligt Finlands Röda Kors finns det i Finland över en miljon närståendevårdare. De flesta av dem sköter om sina närstående utan en officiell närståendevårdarbakgrund. Upp emot 700 000 finländare sköter om en anhörig vid sidan av sitt förvärvsarbete, av dem får endast en bråkdel stöd för närståendevård.

Många äldre bor hemma utan regelbunden service, de klarar vardagen olika bra långt med stöd av närstående. Utmaningar uppstår när de äldre plötsligt behöver mer vård, de blir sjukare, har tid till läkare, laboratoriet eller motsvarande. Som förvärvsarbetande anhörig är det inte enkelt att plötsligt lösgöra sig från sitt jobb för att assistera eller ta hand om en vårdbehövande äldre anhörig.

Äldreomsorgen i vårt välfärdssamhälle lutar sig långt på anhöriga som finns där och hjälper de äldre, men förutsättningar att komma loss från arbetet finns inte. Här behöver samhället tänka till och söka nya lösningar som möjliggör snabb tillgång till arbetsledighet när den äldre anhöriga plötsligt behöver mer hjälp.

Beslutsförslag

Därför yrkar SFP i Pargas att SFP genom sina representanter i riksdagen och regeringen arbetar för

  • Att lyfta upp de anhörigas betydelse i assistans och vård av äldre närstående
  • Att möjliggöra så att de förvärvsarbetande anhöriga kan lösgöra sig från arbetet när den äldre närstående p.g.a. sjukdom får plötsligt behov av vård och assistans

Motionär

Conny Granqvist (ordförande för SFP:s lokalavdelning i Pargas)

Anne Eriksson (sekretare för SFP:s lokalavdelning i Pargas)