Beslut
Partidagens beslut
SFP arbetar för
- att Finland ratificerar internationella arbetsorganisationen ILO:s konventions nr 183 om skydd vid havandeskap och barnsbörd
- att alla välfärdsområden, kommuner och övriga offentliga arbetsgivare tar beslut om att vara amningsvänliga arbetsplatser
- att även privata arbetsgivare öppet ger sina anställda en möjlighet att amma eller pumpa bröstmjölk under arbetsdagen.
Behandling
Partifullmäktiges svar
SFP delar motionärens syn på vikten av att underlätta för föräldrar att kombinera arbetsliv och familjeliv, särskilt i ljuset av den nya familjeledighetsreformen. Vi erkänner de positiva effekterna av amning på både barns och föräldrars hälsa, samt de fördelar det innebär för arbetsgivare genom minskad frånvaro och stärkt arbetsmiljö.
SFP stöder initiativet att Finland bör ratificera den internationella arbetsorganisationen ILO:s konvention om skydd för mödrar, konvention nr 183. Genom att ansluta sig till konventionen förbinder sig Finland att skapa en lagstiftning som skyddar och främjar ammande föräldrars rättigheter på arbetsplatsen, inklusive rätten till amningspauser.
SFP anser att offentliga arbetsgivare, inklusive välfärdsområdena, bör gå i framkanten för att skapa en inkluderande och stödjande arbetsmiljö för ammande föräldrar. Vi kommer att uppmuntra alla välfärdsområden och offentliga institutioner att anta policys som stödjer amning på arbetsplatsen. Detta inkluderar tillhandahållande av lämpliga utrymmen för amning eller pumpning samt flexibla pauser för detta ändamål.
Även om vi inte kan lagstifta direkt för privata företags interna policyer, kan vi genom olika incitament och informationskampanjer uppmuntra privata arbetsgivare att anta en mer amningsvänlig hållning. Vi föreslår att regeringen utvecklar program för att erkänna och lyfta fram företag som aktivt stödjer sina ammande anställda, vilket kan tjäna som motivation för andra arbetsgivare att följa efter.
För att underlätta implementeringen av dessa åtgärder föreslår SFP att arbetsgivare ges tillgång till riktlinjer och bästa praxis för hur man skapar amningsvänliga arbetsplatser. Detta kan innefatta exempel på hur man kan arrangera arbetsplatser och arbetsförhållanden, från fysiska utrymmen till flexibel arbetsplanering och distansarbete.
SFP åtar sig att genom sina representanter i riksdagen, regeringen och på lokala nivåer verka för att Finland får ett amningsvänligt arbetsliv. Vi tror att dessa åtgärder inte bara gynnar familjer och barn utan även bidrar till en positiv arbetsmiljö och stärker Finlands image som ett familjevänligt samhälle.
Beslutsförslag
SFP arbetar för
- att Finland ratificerar internationella arbetsorganisationen ILO:s konventions nr 183 om skydd vid havandeskap och barnsbörd
- att alla välfärdsområden, kommuner och övriga offentliga arbetsgivare tar beslut om att vara amningsvänliga arbetsplatser
- att även privata arbetsgivare öppet ger sina anställda en möjlighet att amma eller pumpa bröstmjölk under arbetsdagen.
Motion 14 – Ett amningsvänligt arbetsliv
Österbottens välfärdsområde är först bland Finlands välfärdsområden med att tillåta amning på arbetstid. Hösten 2023 fattade välfärdsområdets personalsektion beslutet att anställda inom Österbottens välfärdsområde får amma eller pumpa bröstmjölk på arbetstid. Förhoppningen är att beslutet ska uppmuntra föräldrar att dela jämställt på sin familjeledighet utan att äventyra amningen. Amningsmöjligheten stöder jämställdheten samt den andra förälderns roll i barnets liv i de familjer där barnet ammas.
Ett amningsvänligt arbetsliv är ett aktuellt tema i Finland i och med den nya familjeledighetsreformen som trädde i kraft för ett drygt år sedan, och det faktum att mammor återvänder till arbetslivet tidigare än förr. Amningspauser är ett sätt att göra det lättare i praktiken för de mammor som väljer att amma sina barn. Amning eller pumpning håller mängden mjölk på en tillräcklig nivå för barnet och förhindrar mjölkstockning och bröstinflammationer som i sin tur orsakar frånvaro från arbetet. Med en amningsvänlig arbetsplats kan den andra föräldern vårda barnet hemma, och amningen kan fortsätta även när den ammande föräldern återvänder till arbetslivet. Möjligheten att amma eller pumpa bröstmjölk under arbetsdagen är ett sätt att stöda förvärvsarbetande föräldrar och underlätta möjligheten att kombinera arbetsliv och familj.
Förutom att amningen för med sig många hälsofördelar för såväl barnet som den ammande föräldern har även arbetsgivaren nytta av en fortsatt amning. Ett konkret exempel är det infektionsskydd som amningen ger – ammade barn blir sjuka mer sällan, och de blir även friska snabbare. Det här minskar frånvaro från arbetet som beror på vården av sjukt barn och det extra arbete och de kostnader som detta medför. Enligt forskning minskar amningsvänlighet förutom frånvaro också behovet av företagshälsovård med upp till en tredjedel.
I Finland har man utgått från att arbetsgivare inte behöver erbjuda amningspauser, eftersom mammorna tidigare har tagit ut största delen av familjeledigheterna. Den nya familjeledighetsreformen strävar efter att föräldrarna delar jämnt på sin familjeledighet, vilket leder till att allt fler ammande mammor återvänder till arbetet. I länder där mammorna återvänder betydligt tidigare till arbetslivet, är det redan vanligt med lagstadgade amningspauser. Till exempel i Norge är det lagstadgat att en förälder med ett barn som är under ett år gammalt får amma på arbetstid.
Finland har ännu inte ratificerat den internationella arbetsorganisationen ILO:s konvention om skydd för mödrar. Enligt den bör ammande föräldrar ha rätt till en eller flera amningspauser under arbetsdagen. Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar i sitt program för främjandet av amning (Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018–2022) att Finland godkänner konventionen.
Amningspauser kan ordnas på olika sätt beroende på arbetsplatsen och arbetets karaktär. Ett lugnt utrymme där man kan amma eller pumpa bröstmjölk och spara den i ett kylskåp under dagen är viktigt för att amningspauserna ska fungera smidigt. Under arbetsdagen kan den förälder som är hemma med barnet hämta barnet till mammans arbetsplats för att amma, till exempel i samband med lunchpausen.
Kostnaderna för amningsvänlighet är inte stora. Förändringar för att i praktiken stöda amning på arbetsplatsen innebär ofta att erbjuda ett lugnt utrymme för att pumpa mjölk eller amma. Om arbetet inte utförs på en fast arbetsplats möjliggör flexibla arbetstider, distansarbete eller en individuell planering av pauser, amning eller pumpning.
Amningsvänlighet är en attraktionskraft i framtidens arbetsliv. Enligt forskning skapar amningsvänlighet, som innefattar ett trevligt utrymme för amning eller att pumpa bröstmjölk, en positiv bild av arbetsgivaren och främjar de anställdas trivsel. En arbetskultur som stöder fortsatt amning är också kopplat till de anställdas vilja att stanna kvar på arbetsplatsen.
Beslutsförslag
Svenska Kvinnoförbundet yrkar på att SFP genom sina representanter i riksdagen och regeringen samt välfärdsområdena arbetar för:
- att Finland godkänner internationella arbetsorganisationen ILO:s konvention om skydd för mödrar: konvention nr 183 om skydd vid havandeskap och barnsbörd.
- att alla välfärdsområden och övriga offentliga arbetsgivare tar beslut om att vara en amningsvänlig arbetsplats.
- att även privata arbetsgivare offentligt ger sina anställda en möjlighet att amma eller pumpa bröstmjölk under arbetsdagen.
Motionär
Svenska Kvinnoförbundet
Anita Westerholm, ordförande
Agneta Udd-Saarela, generalsekreterare