Beslut
Partidagens beslut
SFP arbetar för
- att utveckla Finlandsmodellen så att den även inkluderar frivillig eftermiddagsverksamhet, så kallad ”Fritids”, efter skoldagen för alla barn upp till och med årskurs sex.
Behandling
Partifullmäktiges svar
SFP vill att Finland ska vara världens barnvänligaste land. Varje barn ska kunna ha en meningsfull vardag där hen kan känna sig trygg och utvecklas. För att främja barnens välbefinnande borde alla barn ha möjlighet till minst en hobby som bidrar till en värdefull fritid.
Eftermiddagsverksamheten är viktig för att stödja hemmets och skolans fostrande arbete samt att stödja utvecklingen av barnens känsloliv och etiska utveckling. Enligt lagen för grundläggande utbildning kan kommunerna anordna eftermiddagsverksamhet för elever i årskurs 1 och 2 samt för elever som har beslut om särskilt stöd. Verksamheten anordnas även av föreningar och privata producenter på tredje sektorn. “Fritids” erbjuds även i dagens läge av vissa privata producenter.
SFP jobbar i regeringen för att “genomförandet av åtgärderna som fastställts i barnstrategin (2021) fortsätter som en del av regeringens barn- och familjepolitik”. Regeringen jobbar även för att “tjänster som stöder möjligheterna att kombinera arbete och familjeliv vidareutvecklas så att de stöder olika familjesituationer och skiftesarbete. Särskild uppmärksamhet fästs vid morgon- och eftermiddagsvården för barn samt vid tillgången till vård under loven, så att i synnerhet hinder för sysselsättningen av föräldrar i barnfamiljer undanröjs.”
Partidagen 2019 beslöt att SFP arbetar för att utveckla fritidsverksamhet i nordisk anda, bland annat så att alla elever i de lägre skolklasserna ska få delta i verksamheten också under skolledigheterna
Beslutsförslag
SFP arbetar för
- att utveckla Finlandsmodellen så att den även inkluderar frivillig eftermiddagsverksamhet, så kallad ”Fritids”, efter skoldagen för alla barn upp till och med årskurs sex.
Motion 31 – Inför “Fritids” – eftermiddagsverksamhet av svensk modell i skolorna
Allt högre kostnader för barns hobbyer, en stark känsla av ensamhet hos många barn samt hälsoproblem relaterade till en stillasittande livsstil präglar vardagen för många barnfamiljer. Lägg till stressiga kvällar med timslånga skjutsrallyr till barnens hobbyn speciellt i de större städerna, och svårigheter att få ihop hobbygrupper i mindre kommuner så framträder en sektoröverskridande problematik med stor inverkan på barns och familjers välmående och ekonomi.
För att råda bot på problemen infördes den så kallade Finlandsmodellen i ungdomslagen 2023. Syftet är att alla barn från årskurs ett till årskurs nio ska ha rätt till en avgiftsfri hobby i samband med skoldagen. Vi anser att Finlandsmodellen inte räcker till, utan att Finland bör gå in för “Fritids” som i Sverige, det vill säga frivillig eftermiddagsverksamhet efter skoldagen för alla barn upp till och med årskurs sex. Vi ser inte att systemet i Sverige kan kopieras rakt av, utan att Finlandsmodellen med fördel kan utvidgas. Fritids behöver inte vara hobbyspäckat fem dagar i veckan mellan kl. 13 och 16 utan kan framför allt vara en trygg miljö där inget barn behöver vara ensamt.
Vi är medvetna om att den offentliga ekonomin i Finland inte under flera år kommer att hålla för dyra samhällsreformer, och därför är kärnan i vårt förslag att sektorövrskridande, silorivande och innovativt utnyttja befintliga ekonomiska resurser så långt det går:
- Skolornas nuvarande eftermiddagsverksamhet för åk 1-2
- Avgiftsfinansiering på motsvarande sätt som i dagvård och eftis
- Skolornas nuvarande klubbverksamhet för åk 3-6
- De budgeterade kostnaderna för Finlandsmodellen
- Den lagstadgade grundläggande konstutbildningen (hålls nu främst på kvällar)
- Tredje sektorns engagemang i eftisverksamheten (t.ex. idrottsföreningar, Folkhälsan)
Modellen skulle också ge indirekt nytta
- Höjd nyttjandegrad = lägre fastighetskostnader i skolornas och den fria bildningens utrymmen
- Lättare rekrytera skolgångsbiträden om de kan förlänga arbetsdagen i Fritids
- Mindre tryck på dyra kvällstider i idrottsutrymmen
- Mindre koldioxidutsläpp när familjernas skjutsrallyr minskar
Beslutsförslag
ATT Svenska Folkpartiet börjar driva “Fritids” (fi. “Vapis”) -modellen och som första steg tar initiativ till en utredning hur modellen kunde se ut i Finland
Motionär
Lars Rosenblad, Vasa
Ulla Granfors, Vasa