Gruppanförandet hållet av ledamot Andersson.
Ärade talman,
I Finland behöver vi vända trenden där vi i sjutton år levt utan tillväxt. För att trygga vår välfärd och service behöver vi nya investeringar, mer arbetsplatser och fler framgångsrika företag som ger skatteintäkter.
Och vi har möjligheter, som vi måste ta vara på. Potentialet inom industrins gröna omställning är ca 290 miljarder euro. Det är också ett av de effektivaste sätten att minska på utsläppen. Längs hela den finländska kusten, från Kymmenedalen och Östra Nyland i öst till Vasaregionen och Karleby i väst har vi många stora projekt på gång. Men nu gäller det att ro dessa investeringar i land. Och just därför föreslår regeringen ett skatteincitament för stora investeringar inom den gröna omställningen.
Omställningen stöds också av regeringens historiska satsning i finansieringen till forskning, utveckling och innovationer. Men den enorma TKI-satsningen är vid sidan om bättre förutsättningar för lokala avtal också ett av de bästa sätten att öka produktiviteten, där vi tyvärr ligger efter till exempel övriga Norden. Detta är en förutsättning för tillväxt.
Trots omfattande tillväxtåtgärder som gjorts är det klart att vi i samband med halvtidsgranskningen behöver göra mera för att få fart på tillväxten. Snart får vi se Murto gruppens förslag. Från SFP:s sida vill vi inte i detta skede utesluta några som helst åtgärder. Tvärtom måste vi nu ambitiöst och fördomsfritt vända på varje sten för att hitta det åtgärder som mest effektivt kan främja tillväxt. Ekonomi är också psykologi, och vi behöver signaler som stärker framtidstron.
Ärade talman,
Utbildningen är nyckeln till Finland framgång. Och under undervisningsminister Adlercreutz ledning görs stora satsningar på grundskolan. Vi välkomnar starkt förslaget om mobiltelefonförbud i skolorna. Det ger arbetsro åt både eleverna och lärarna. Telefonerna hör inte hemma i klassrummen.
En kvalitativ småbarngspedagogik och grundskola är det bästa sättet att främja jämlika förutsättningar i livet för våra barn och unga, oberoende bakgrund. Vi ska målmedvetet bekämpa segregationen i skolan. Alla unga behöver kunna växa i en trygg skolgemenskap med framtidstro.
En av periodens viktigaste åtgärder är att stärka våra barns baskunskaper i att läsa, skriva och räkna. Vi inför tilläggstimmar i modersmål, litteratur och matematik i lågstadieskolorna. Dessutom förbättras elevernas möjligheter att få stöd, samtidigt som vi minskar lärarnas administrativa börda genom att reformera stödet för lärandet. Vi vill ge lärarna de som det önskat – att ha mera tid för det som de utbildat sig till – att undervisa.
Ett viktigt steg är också försöket inom yrkesutbildningen som ökar samarbetet med det lokala näringslivet genom mera flex åt utbildningsanordnare att snabbare besvara lokala arbetskraftsbehov. Här vinner alla: studerande kan vara säkrare att få en arbetsplats och företagen kan lita på att de får utbildade arbetstagare.
Ärade talman,
Utan en tillräcklig och välmående personal finns det ingen god vård eller omsorg. Den av personalbristen orsakade behovet att använda hyresläkare och -personal är också en av de största orsakerna till de ökande utgifterna inom vården och omsorgen. Det handlar om ca 700[1] miljoner euro i året. För att få bukt på hyrespersonalkostnaderna stöder SFP den så kallade svenska modellen, som även minister Juuso förespråkat. Dessutom är det viktigt att förnyandet av arbetsfördelning inom vården går möjligast snabbt framåt. Detta så att våra närvårdare, sjukskötare och läkare får fokusera på det de är utbildade till.
För att trygga tillgången till vårdpersonal vill vi i SFP genom en skattemorot locka tillbaka finländsk vårdpersonal som nu jobbar i våra nordiska grannländer. Pensionärer som vill deltidsarbeta inom vården borde ha bättre skatteincitament för det.
Ärade talman,
Viktigt är att regeringens lagförslag om att förstärka det inhemska jordbrukets lönsamhet nu går framåt. Bonden måste också få bröd på sitt bord. Vi gläds även över att markägarnas egendomsskydd nu förstärks genom inlösningslagen.
Ärade talman,
Hoten för miljöolycka, kabelsabotage och hybridpåverkan i Östersjöregionen har vuxit. Våra finländska myndigheter har reagerat snabbt och visat handlingskraft och samarbetsförmåga. Snart har det gått tre år sedan Ryssland inledde sitt brutala krig Ukraina. Vi får aldrig glömma att Ukrainas kamp för frihet handlar förutom om landets egen självständighet, också om hela Europas säkerhet, mänskliga rättigheter och demokrati. Det är helt nödvändigt att en fredslösning i Ukraina inte görs utan Ukrainas medverkan.
Ärade talman, i samband med vårt ordförandeskap i OSSE, Nordiska ministerrådet och Nordefco har vi nu möjlighet att visa ledarskap. I en utmanande tid ser vi att Norden tillsammans också måste ta större roll inom både EU och Nato. Tillsammans är vi starkare.
Vi Finland och Norden bör hålla fast vid våra värderingar om en stark rättsstat, demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet. Det internationella regelbaserade systemet behöver sina försvarare – kanske mer än någonsin.