Beslut
Partidagens beslut
SFP arbetar för
- att säkerställa tillräckliga resurser för att utveckla och upprätthålla stödtjänster för svenskspråkiga unga som lider eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.
Behandling
Partifullmäktiges svar
Allt fler barn och unga mår allt sämre, även i Svenskfinland. Detta visar även den forskning som motionären hänvisar till. Forskningsskribenterna påpekar även att resultaten för svenskspråkiga ungas psykiska ohälsa var oväntat, och tyder onekligen på att vi måste rikta mer fokus på hur svenskspråkiga unga mår.
SFP vill att såväl offentligt som privat producerade tjänster och service måste garanteras på båda nationalspråken. Det finns stora brister i servicen på svenska inom social-, hälso- och sjukvården. Därtill råder det en stor brist på psykoterapeuter i Finland, speciellt svenskspråkiga sådana. Det ska vara lätt för unga att söka hjälp. Den första kontakten måste fås omedelbart, till exempel via enkla chattjänster och det är speciellt viktigt att man får service på sitt modersmål när det gäller mentalvårdstjänster.
Prioriteringar av den mentala hälsan är samtidigt en viktig satsning på det mänskliga välbefinnandet men också en nödvändig investering som på sikt stärker både ekonomin och sysselsättningen. SFP har redan länge jobbat för både ungas mentala hälsa, och för att säkerställa tillgången till service på svenska på alla stadier. SFP arbetar även i regeringen Orpo för att “Regeringen säkerställer tillgången till jämlika social- och hälsovårdstjänster på båda nationalspråken och på alla nivåer. De språkliga behoven beaktas i utvecklingen av fungerande servicestigar och till exempel i arbetet med att utveckla digitala lösningar fästs avseende vid den svenskspråkiga befolkningens tillgång till service.” Därtill kommer regeringen, på SFP:s initiativ, stärka tillgången till psykoterapitjänster genom att ändra psykoterapiutbildningen till en utbildning i två steg och göra utbildningen på första stadiet avgiftsfri.
I samband med ramrian fattade regeringen även beslut om ett barn- och ungdomspaket, genom vilket det bland annat riktas bestående finansiering till lågtröskel chattjänster för psykisk hälsa.
Beslutsförslag
SFP arbetar för
- att säkerställa tillräckliga resurser för att utveckla och upprätthålla stödtjänster för svenskspråkiga unga som lider eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.
Motion 34 – Resursera och utveckla svenskspråkig lågtröskelverksamhet och mentala stödtjänster för unga
Det finns ett ökat behov för utvecklandet av svenskspråkiga stödtjänster för unga som lider av eller riskerar mental ohälsa i Svenskfinland. Ofta är dessa unga utanför arbetsliv och utbildning. Att utveckla verksamheten för svenskspråkiga behov är inte lagstadgad. Ingen offentlig instans resurserar och utvecklar svenskspråkiga mentala stödtjänster för unga. För att skapa svenskspråkiga stödtjänster för unga behovs det resurser och utvecklingsarbete.
WHO-utbildningsforskningen (JYU)* visar att svenskspråkiga elever har en högre risk för mentala problem än finskspråkiga. Ungdomars mentala problem utgör en utmaning som påverkar en betydande del av åldersgruppen unga. Depressionssymtom hos gymnasieelever har ökat de senaste åren. Av universitetsstuderande upplevde 60 % att de var helt utmattade eller i riskzonen för utmattning år 2021. Efterfrågan på psykisk hälsotjänster för högskolestuderande ökade med 26 %. I en enkät riktad till yrkesverksamma inom ungdomssektorn bedömde 59 % av respondenterna att ungdomars marginalisering hade ökat något och 28 % mycket. Det är särskilt viktigt med mentalvårdstjänster på det egna modersmålet. *Källa: Gustafsson J, Child and Adolescent Psychiatry & Mental Health 2023.
Finskspråkig stödtjänster för unga erbjuds av föreningar inom tredje sektorn, som får offentlig finansiering för deras verksamhet. Motsvarande svenskspråkig verksamhet finns inte i praktiken. Ifall svenskspråkiga mentala stödtjänster inte erbjuds, finns risken att unga inte kan fortsätta till studier och arbetsliv.
Beslutsförslag
Därför yrkar vi på att SFP arbetar för:
- Att säkerställa tillräcklig finansiering för organisationer för att utveckla och upprätthålla, svenskspråkiga stödtjänster för unga som lider, eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.
- Att SFP besluter att prioritera arbete för svenskspråkiga stödtjänster för ung och lyfta bevakningen av tjänsterna på partiets strategiska agenda.
Motionär
Peter Rolin SFP Stor-Alberga
Jenny Vilen SFP Stor-Alberga
Eva-Lena Gästrin SFP Stor-Alberga
Emmi Thompson SFP Stor-Alberga
John-Eric Söderman SFP Stor-Alberga
Anders Portin SFP Stor-Alberga