Bergqvist: 5G och fiber en nödvändighet också i skärgården och på landsbygden

Idag flyttas servicen till nätet och frågan är inte hur vi ska anpassa oss efter det utan frågan är snarare hur vi ska utnyttja det här.

Det här konstaterade riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) i sitt öppningstal på seminariet Mera 5G till landsbygden och skärgården – Vilka är möjligheterna och utmaningarna?, som Bergqvist stod värd för i riksdagens Infocenter på onsdagen (26.2).

Tillgången till snabba och fungerande nät måste idag ses som en grundförutsättning. Det är bra att vi idag diskuterar hur vi i framtiden garanterar fungerande kommunikationer även i skärgården och på landsbygden, säger Bergqvist.

Deltagarna i paneldiskussionen var eniga om att både 5G och fiber krävs för utvecklingen av fungerande nätverk och att möjligheterna de ger upphov till är många. Samtidigt finns det utmaningar i hur finansieringen garanteras och hur man får tillräckligt många invånare med i utvidgningen av nätverket.

I framtiden kan snabba uppkopplingar innebära att tjänster även kan utföras ifrån skärgården, istället för att fokus ligger på att få tillgång till dem. Andra exempel på var snabba uppkopplingar kan ge upphov till helt nya möjligheter är telemedicin och nya metoder inom lantbrukssektorn, säger Bergqvist.

I diskussionen medverkade Heidi Himmanen, ledande sakkunnig på Traficom, Henrik Ekblom, VD Karis telefon och Frida Sigfrids, ordförande, Svensk Ungdom. Som moderator fungerade Nicholas Kujala, viceordförande, Svensk Ungdom.

”Äntligen en regering som levererar”

Samlingspartiets Petteri Orpo uppmanar i en insändare den sittande regeringen att främja lokala avtal – något den sittande regeringen också gör, enligt regeringsprogrammets linjedragningar. Den förra regeringen, där Orpo var finansminister och vice statsminister, hade motsvarande mål i sitt regeringsprogram. Men inget hände.

Läs föregående artikel

SFP i Helsingfors och Nyland samlade till kommunparlament

SFP i Helsingfors och Nyland samlas till kommunparlament under veckoslutet. Nästan 200 deltagare är på plats på Viking Gabriella för att lyssna och diskutera politik. SFP vill ta hand om sina aktiva medlemmar, inspirera och förstärka SFP gnistan. Helsingfors kretsordförande Cecilia Ehnrooth och Nylands kretsordförande Dan Johansson hälsade alla välkomna och partiordförande Anna-Maja Henriksson höll öppningsanförande.

Läs följande artikel