Blomqvist: Äntligen kan vi öppna till Sverige

– Så gott som varje dag då jag vaknat det senaste halvåret har jag önskat att det är idag vi kan öppna gränserna till hela Norden. Både som finländare och i mitt uppdrag som nordisk samarbetsminister har de stängda gränserna varit ett tecken på att allting inte är som det ska, säger minister Thomas Blomqvist.

Regeringen har beslutat att luckra upp inreserestriktionerna så att de som kommer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare på två veckor inte behöver sitta i karantän. Det har även fattats beslut om specialvillkor för gränsområdena. Det här betyder bland annat att resandet mellan Sverige och Finland blir lättare.

– Med inget annat land har Finland så täta kontakter som med Sverige. På det ekonomiska planet är det här mycket klart, drygt tio procent av såväl vår export som import sker med Sverige och det finns flera företag som ägs av både finländska som svenska intressenter. Men minst lika viktiga är de personliga banden mellan invånarna. Väldigt många finländare har nära familj, släktingar och bekanta i grannlandet. Det har känts mycket hårt att höra om situationer då till exempel människor inte kunnat träffa sina nyfödda barnbarn eller haft svårt att besöka sina ålderstigna släktingar.

Bedömningen är nu att gränsöppnandet kan ske säkert och tryggt bl.a tack vare en förbättrad testnings- och spårningskapacitet. I fortsättningen krävs ett negativt coronatestresultat för att resa till Finland om antalet fall är över 25 per 100 000 invånare. Det här gäller ändå inte de flesta nordiska eller baltiska länder.

– Regeringens viktigaste uppgift är att värna om finländarnas liv och hälsa. Nu har vi ändå redskapen att kunna öppna gränserna och tillåta inresa under vissa villkor och för Sveriges del bidrar naturligtvis det dramatiskt förbättrade smittläget. Speciellt gläder det mig att vi nu kan ge tydliga budskap till våra gränsregioner där en stängd gräns hör till allt annat än det normala. En stängd gräns med gränskontroller har försvårat vardagen på ett mycket besvärligt och beklagligt sätt. Vi ser även ekonomiska förluster för våra länder, våra företag och privatpersoner och en hel del andra utmaningar i våra gränsregioner. 

 

Torvalds: Europaparlamentets miljöutskott röstar om klimatlagen

I dag och i morgon på fredag röstar Europaparlamentets miljöutskott om EU:s nya klimatlag. – Vi har arbetat hårt för en ambitiös kompromiss som sänder en stark signal inför de kommande förhandlingarna, säger Europaparlamentariker Nils Torvalds .

Läs föregående artikel

Wickström: Utbildningssedel för att förhindra utslagning

- Alla unga borde ha goda förutsättningar att studera och för att delta i arbetslivet. Det sade SFP:s vice ordförande Henrik Wickström när han deltog i ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians diskussion om utslagning av unga under coronakrisen.

Läs följande artikel