Idag uppmärksammas internationella dagen för psykisk hälsa. Ensamhet är en allt större utmaning i Finland. Ensamhet är ett allvarligt fenomen som enkelt kan leda till utmaningar med psykisk ohälsa.
Särskilt många äldre lider av ensamhet, vilket förorsakar psykisk ohälsa, försämrar livskvaliteten och leder till sjukdomar.
Efter genomförandet av vårdreformen är det inte klart vem som ansvarar för arbetet för att motverka ensamhet bland äldre. SFP:s fullmäktigegrupp i Västra Nylands välfärdsområde är oroad för att varken välfärdsområdet eller kommunerna tar ansvar för det viktiga arbetet. SFP:s grupp med bland annat fullmäktigeledamöterna Henrik Wickström och Karin Cederlöf lämnade nyligen in en motion för att uppmärksamma frågan.
– Vi vill att välfärdsområdet tillsammans med områdets kommuner snarast inleder ett samarbete för att få bukt med ensamheten. Äldre personer förutsätts idag bo hemma i allt högre ålder, och för att förebygga ensamhet krävs åtgärder i samarbete mellan välfärdsområdena och kommunerna, säger Henrik Wickström.
Välfärdsområdet och kommunerna borde enligt Wickström och Cederlöf sätta sig tillsammans ner och utreda hur man bäst kan tampas med ensamheten bland äldre, och vilka insatser som redan nu görs på olika håll inom välfärdsområdet – antingen inom ramen för det offentliga, eller på frivillig basis.
– Rent konkret kan vi bekämpa ensamhet genom att ordna till exempel dagverksamhet och motionsverksamhet för äldre. Att stöda frivilligorganisationer som redan nu jobbar med att hjälpa den äldre befolkningen är otroligt viktigt, säger Karin Cederlöf.
SFP:s fullmäktigegrupp hoppas att man i samarbete mellan välfärdsområdet och kommunerna utarbetar en konkret plan för hur man ska tackla ensamhet bland äldre.