Ett fungerande asylsystem skulle rädda liv

Riksdagens förvaltningsutskott har denna vecka bekantat sig med flyktingkrisen i Medelhavet och bland annat besökt mottagningscentralen Pozzallo på Sicilien.

Pozzallo är en av de så kallade hotspots som samlar ihop asylsökande för att sedan skicka dem vidare efter att deras uppgifter behandlats. Situationen är akut. Strömmen av asylsökande från Afrika över Medelhavet har inte avtagit. Enligt riksdagsledamot Anders Adlercreutz är pressen det här sätter på det italienska samhället uppenbar.

– Problemet på ett europeiskt plan är inte det absoluta antalet asylsökanden, utan att fördelningssystemet av dem som fått asyl inte ännu fungerar. Finland har förhållit sig avogt till obligatoriska kvoter, och kommer uppenbarligen att göra det också när EU:s migrationspaket behandlas i riksdagen. Det här är oerhört kontraproduktivt. Länder i periferin, som Finland och Italien, skulle gagnas av bindande och rättvisa mekanismer. Idag är det Italien som drabbas – i morgon kan det vara Finland, säger Adlercreutz.

På Medelhavet pågår som bäst en stor operation i vilken flera europeiska länder deltar för att hjälpa de hårt ansatta italienarna. Varje dag räddas flera båtar från en säker undergång. Men tragedierna är så gott som dagliga. Förra veckan hittades 30 döda migranter ombord på en av de båtar som räddades.

– Det absurda är att möjligheten att nu rädda de flesta asylsökandena gör att människosmugglarna använder allt sämre båtar. Räddningsoperationen spelar dem i händerna, men att avsluta den är ändå inget alternativ. Vi måste hjälpa människor i nöd när vi kan. Vi måste också aktivt stöda den demokratiska utvecklingen i Afrika samtidigt som vi skapar lagliga, säkra vägar för dem som behöver skydd att ta sig till Europa. Vi måste fortsätta patrulleringarna på Medelhavet tills vi har fått bukt på människosmugglarnas verksamhet, och har lyckats etablera ett fungerande, bindande europeiskt asylsystem.

Oacceptabelt med svensk morgontidning på eftermiddagen

Posten har i förhandlingar med sina kunder fattat beslut att den största kunden Sanoma Oy får avgöra på vilka områden morgontidningar delas ut.

Läs föregående artikel

Att ifrågasätta demilitariseringen förbättrar inte säkerhetspolitiska läget

Försvarsminister Jussi Niinistö uttalade sig i morgonens Ykkösaamu om att man kunde diskutera Ålands demilitariserade position, eventuellt som en del av det finsk-svenska försvarssamarbetet.

Läs följande artikel