Att ifrågasätta demilitariseringen förbättrar inte säkerhetspolitiska läget

Försvarsminister Jussi Niinistö uttalade sig i morgonens Ykkösaamu om att man kunde diskutera Ålands demilitariserade position, eventuellt som en del av det finsk-svenska försvarssamarbetet.

Det är inte första gången minister Niinistö uttalar sig om Ålands demilitarisering. I dagens Ykkösaamu konstaterar han att det är naivt att tro att demilitariseringen i en krissituation skulle minska hotet mot Åland.

– Det här är onödiga uttalanden som bara skadar förtroendet mellan regeringen och Åland eftersom man kan tolka det som att regeringen och Finland inte helhjärtat står bakom Ålands demilitarisering, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Östersjöns öars strategiska betydelse har ingen någonsin betvivlat, men man vinner inget på att ifrågasätta Ålands demilitarisering.

– Ålands demilitarisering är äldre än Finlands självständighet och världen har sedan demilitarsieringens tillkomst upplevt betydligt större spänningar än den vi har idag. Klart att krigsföring och vapensystem förändrats dramatiskt sedan Krimkrigets slut 1856, men grunden för demilitariseringen har inte förändrats det minsta.

– Ett militariserat Åland skulle inte bara vara i strid med internationella avtal, det skulle även öka spänningarna i Östersjön ytterligare, vilket inte är i Finlands eller någon annans intresse. Därför är det helt onödigt, och snarare kontraproduktivt, att problematisera demilitariseringen som politisk fråga.

Ett fungerande asylsystem skulle rädda liv

Riksdagens förvaltningsutskott har denna vecka bekantat sig med flyktingkrisen i Medelhavet och bland annat besökt mottagningscentralen Pozzallo på Sicilien.

Läs föregående artikel

Självklart att familjeledigheterna ska förnyas

Helsingin Sanomat skrev igår om stridigheter mellan regeringspartierna om tidtabellen för en möjlig reform av familjeledigheterna.

Läs följande artikel