Stoppa osunt byggande

Vi har inte råd att kasta bort pengar på hus som gör oss sjuka, konstaterar kretsstyrelsen för SFP i Nyland.

Dåligt byggande leder till sjuka invånare, användare och stora kostnader i samhället och för medborgarna. Svenska folkpartiets kretsstyrelse i Nyland är av den åsikten att de kommunala byggprocesserna bör förbättras så att problemen rättas till. Alltför många offentliga byggnader, bl.a. sjukhus och skolor, håller inte måttet. 

− Vi bör ändra på upphandlingslagen så att det alltid ställs kvalitetskrav på planering och byggande när kommunerna upphandlar, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz, som själv är arkitekt till utbildningen.

− Det är också viktigt att vi har ordentliga instrument när vi mäter inomhusluft och att vi klart definierar hur mätningen utförs, fortsätter Adlercreutz.

Den sammanlagda verkan av många små problem i planerings- och byggnadsskedet leder det till problematiska byggnader i framtiden. Vi måste våga använda kvalitetsmätare och beslutsfattarna måste våga underkänna underprissatta planering- och byggofferter. I de offentliga byggnaderna sitter mycket av vår nationalförmögenhet. Vi har inte råd att kasta bort pengar på hus som gör oss sjuka, konstaterar kretsstyrelsen för SFP i Nyland.

Europas säkerhetslösning stavas N-A-T-O

Det är alldeles för sent att köpa en försäkring då huset redan står i lågor, säger Nils Torvalds.

Läs föregående artikel

Henriksson: Sätt fart på den nordiska integrationen

Smarta digitala lösningar kan avskaffa gränshinder och byråkrati.

Läs följande artikel