Flyttvågen till Sverige oroar Henriksson

Attitydklimatet i Finland, samt färre jobbmöjligheter hör till de viktigaste skälen för att många nyutexaminerade finländare söker sig till Sverige efter jobb. Det säger riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

– Vi måste få en starkare framtidstro och en positivare grundton i vårt samhälle. Hon är bekymrad för att flyttvågen gör att särskilt många nyutexaminerade österbottningar flyttar till Sverige där de har lättare att hitta jobb. – Visst är det bra att få erfarenheter av att jobba i Sverige och i andra länder, men vår utmaning blir att få dem efter en tid att flytta hem igen. Då får attitydklimatet i Finland inte vara sådant att det utgör ett hinder, säger Henriksson.

Europadagens nationella huvudevenemang hölls på måndagen i Seinäjoki. Henriksson deltog i en paneldebatt med temat de unga, jobben och migrationen.

Dubbla budskap av Tolppanen

I diskussionen förundrade sig Henriksson över att arbetsminister Jari Lindströms (Sannf) förslag om reformer av arbetslöshetsskyddet sågades totalt av hans partikollega Maria Tolppanen från Vasa.

– Sannfinländarna kör med dubbla budskap. Det är anmärkningsvärt hur fräck man kan vara. Ute i den egna valkretsen talar regeringspartiet Sannfinländarnas ledamot med kraft emot sin egen minister och regering. Är det här följen av att partiets ordförande utrikesminister Timo Soini är så mycket på bortaplan eller är det en medveten strategi av Sannfinländarna, frågar Henriksson.

– Man kan inte sitta i såväl regeringen som i oppositionen samtidigt. Hela det politiska systemets trovärdighet lider av dylikt beteende.

Hon lyfte fram i debatten SFP:s förslag om att regeringen borde utreda en minijobsmodell för den finska arbetsmarknaden. Den skulle grunda sig på erfarenheter från den tyska modellen. Syftet är att förbättra möjligheterna till sysselsättning speciellt för unga under åldern 30 år.

Centraliseringen av sjukhus ökar antalet landsvägsfödslar

SFP:s riksdagsledamöter Anna-Maja Henriksson och Mikaela Nylander kräver att regeringen säkrar de mindre förslossningssjukhusens framtid. Gallringen av förlossningssjukhus riskerar öka antalet födslar på landsvägarna.

Läs föregående artikel

Bevara de tvåspråkiga tingsrätterna!

Nästan hälften av de tingsrätter som föreslås stängas är tvåspråkiga.

Läs följande artikel