SFP:s vice ordförande Henrik Wickström vill se över gränserna för förlossningsverksamheten vid våra sjukhus. Wickström är orolig för den säkerhetsrisk som det minskade antalet BB-avdelningar föranleder till.
Den tillfälliga förordningen kräver att det behöver födas 1000 barn per år för att förlossningsverksamheten ska få finnas kvar. Med tanke på den sjunkande nativiteten i hela landet skulle det vara viktigt att se över denna gräns menar Wickström.
– Gränsvärdet brukar motiveras med kvaliteten av vården. Personligen är jag skeptisk till det här argumentet samt till alltför stora BB-avdelningar vilka även medför en risk ur ett säkerhetsperspektiv. Det måste finnas BB-avdelningar också utanför de största städerna. Det är för familjernas bästa, säger Wickström.
I hans hemregion Västnyland finns det för tillfället bara en BB-avdelning och den är i Lojo. Där uppnår man gränsvärdet på 1000 barn men Wickström är orolig om dylika sjukhus får behålla förlossningsverksamheten kvar.
– Då Ekenäs BB-avdelning drogs in har antalet vägfödslar ökat, vilket förstås inte är bra varken ur barnets eller mammas säkerhetsperspektiv. Situationen är likadan på andra ställen där BB-avdelningar försvunnit som t.ex. i Borgå, säger Wickström.
I medierna diskuteras om vikten av att nativiteten i Finland borde höjas. Det kräver en familjevänlig politik dit också BB-verksamheten hör. Ett allt för centraliserat BB-nätverk är inte en ändamålsenlig utveckling, menar Wickström.
– SFP vill att Finland är världens barnvänligaste land. Det är viktigt att en barn- och familjevänlig politik genomsyrar allt beslutsfattande, på alla nivåer, och att vi aktivt tar tag i de utmaningar som finns, säger Wickström.