Henriksson: EU måste prioritera Östersjön

Östersjön klassas som ett av världens mest förorenade hav och det krävs verkliga åtgärder för att göra vårt hav renare.

Ett av problemen är att miljön har blivit lidande som en följd av sanktionerna mot Ryssland.

– Vi måste hitta en väg framåt så att miljösamarbetet kan fortsätta trots sanktionerna. Mycket har gjorts, men vi behöver göra ännu mer, säger SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

– De europeiska och nordiska finansieringsinstituten bör ges möjligheten att delta i den fortsatta planeringen, finansieringen och förverkligandet av miljö- och klimatförbättrande projekt och åtgärder kring Östersjön. Ett fortsatt samarbete mellan EU och Ryssland för att lösa gränsöverskridande miljöproblem, som till exempel soptippen i Krasnyj Bor utanför St. Petersburg, måste kunna säkras trots politiskt svåra tider.

– Jag vill se att Finland ser till att Östersjöns situation prioriteras inför EU-ordförandeskapet 2019. Miljö- och klimathot ser inte till nationsgränser. Det betyder också att vi i klimatpolitiken måste samarbeta. Det ligger i alla våra medborgares intresse oberoende av hemland, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson deltog i politikerveckan Almedalen i Visby i två debatter kring miljö- och klimatpolitik 4.7.

Henriksson besöker Sveriges politikervecka i Almedalen

Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson besöker Almedalsveckan i Visby, Sverige 3-4 juli.

Läs föregående artikel

Henriksson om Rinnes utspel: Fint att SDP följer SFP:s exempel

Det är fint att Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne har kommit till insikt och hakat på SFP:s målsättning att göra Finland till världens barnvänligaste land.

Läs följande artikel