Henriksson: Fortsatt miljösamarbete kring Östersjön är viktigt!

Problemet är att miljön blir lidande som en följd av sanktionerna på ett sätt som ingen hade räknat med, säger Henriksson.

Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är bekymrad över att miljösamarbetet kring Östersjön håller på att ebba ut.

− Det finns ännu många saker att göra för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön med gemensamma projekt mellan Finland, Ryssland och de övriga Östersjöstaterna, säger Anna-Maja Henriksson.

Hon deltog på tisdagen i en After-work diskussion i Helsingfors med tidigare riksdagsledamot Christina Gestrin som har skrivit en rapport för Nordiska rådet om miljösamarbetet i Östersjöregionen. Rapporten pekar på att miljösamarbetet med Ryssland har drabbats av EU-ländernas sanktioner som infördes efter Rysslands annektering av Krim år 2014. Gamla miljöprojekt fick fortsätta, men nya sattes inte igång, och nu börjar de gamla projekten avslutas.

− Problemet är att miljön blir lidande som en följd av sanktionerna på ett sätt som ingen hade räknat med, säger Henriksson.

Hon påpekar att det bor drygt 90 miljoner människor kring Östersjön. Det är ett av de mest förorenade haven i världen, trots att läget har blivit bättre.

− Det borde kunna hittas en väg framåt så att miljösamarbetet trots sanktionerna kan fortsätta. Mycket har gjorts. Över 98 procent av S:t Petersburgs avloppsvatten renas i dag tack vare de samprojekt som har funnits.

Vid sidan av utsläppen av avloppsvatten är nedskräpning av plast ett stort problem.

− Fiskar ska äta plankton – inte plast, säger Henriksson.

Det ligger i vårt allas intresse, att miljöfrågorna inte sopas under matten.

– Gestrins rapport är här en värdefull väckarklocka, avslutar Henriksson.

Nylander: Mångprofessionellt samarbete behövs inom småbarnspedagogiken

Vi behöver mångsidigt kunnande inom småbarnspedagogiken och varje yrkesgrupp har sin värdefulla kunskap att bidra med, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander.

Läs föregående artikel

Adlercreutz ställer upp i riksdagsvalet

SFP.s vice ordförande, riksdagsledamot Anders Adlercreutz siktar på fortsatt förtroende i det kommande riksdagsvalet.

Läs följande artikel