Henriksson: Riksdagen är ingen cirkusarena – Finlands förtroende står på spel i frågan om EU-paketet

I sitt tal till SFP:s partifullmäktige idag påminde SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson att Finland är ett exportberoende land. Om inte EU:s inre marknad återhämtar sig från coronapandemin, har även finländska företag stora utmaningar med sin egen återhämtning, konstaterade Henriksson.

– Om Finland drar sig ur stimulanspaketet så blir inte EU enbart utan själva paketet. Då skulle EU också bli utan budget för 2021-2027. Var och en av oss förstår att det skulle vara katastrofalt. Det skulle riskera att sätta EU i kaos samtidigt som USA och Kina stimulerar sina ekonomier med enorma belopp. Den väg vissa partier valt att köra i den här frågan är oansvarig och Sannfinländarnas sätt att nu dag efter dag, natt efter natt bromsa hela frågans behandling i riksdagen har helt uppenbart handlat om högsta möjliga valfeber inför kommunalvalet före timglaset spricker, säger Henriksson.

Riksdagens grundlagsutskott slog för ett par veckor sedan fast att stödpaketet måste godkännas med 2/3 majoritet. Sedan dess har Samlingspartiet hunnit meddela först att de röstar blankt i frågan, och senare att en majoritet av deras ledamöter nog stöder förslaget och att var och en får rösta hur den vill.

– Ett sådant velande kring en så stor och för hela vårt land och EU avgörande fråga har jag sällan sett. Allra minst från ett parti som säger sig vara EU- och företagarvänligt, säger Henriksson.

Sannfinländarna har i sin tur öppet berättat att de vid tillfälle kommer att försinka riksdagens processer så att paketet försenas.

– Riksdagen är ingen cirkusarena. Det är landets högsta beslutande organ. Finland är en demokrati, och till demokratins spelregler hör att man röstar då man har olika åsikt i en fråga. Visst ska man få tala, men att hålla majoriteten pantfånge och avsiktligen göra allt för att förhala processen stärker inte tilltron till förmågan att fatta beslut i vårt land.

Finland är ett litet land vid EU:s yttre gräns. Vill oppositionen eller delar av den verkligen så osäkerhet och undergräva Finlands internationella anseende, som pålitligt och konstruktivt, lösningsinriktat land? Det är för mig helt obegripligt, avslutar Henriksson.

SFP:s partifullmäktige möts på distans idag lördag 15.5.

Antonia Prinsén utsedd till verksamhetskoordinator för SFP i Österbotten

Antonia Prinsén har utsetts till verksamhetskoordinator för SFP i Österbottens krets. Tillsammans med verksamhetsledaren och regionkoordinatorn kommer Prinsén att ansvara för den övergripande verksamheten i kretsen.

Läs föregående artikel

Wickström: Se över antagningssystemet till högskolorna!

SFP:s vice ordförande Henrik Wickström anser att antagningssystemet till högskolorna inte är ändamålsenligt. I och med att antagningssystemet till vissa högskolor är delvis betygsbaserat påverkar detta den ungas hela studietid, vilket Wickström oroas för.

Läs följande artikel