Wickström: Se över antagningssystemet till högskolorna!

SFP:s vice ordförande Henrik Wickström anser att antagningssystemet till högskolorna inte är ändamålsenligt. I och med att antagningssystemet till vissa högskolor är delvis betygsbaserat påverkar detta den ungas hela studietid, vilket Wickström oroas för.

-Nu blir unga tvungna att redan i högstadiet noggrant fundera över vilka kurser hen ska ta och i vilket gymnasium hen ska gå för att få plats på sitt drömuniversitet. Unga måste med andra ord veta i ett väldigt tidigt skede vad de vill jobba med i framtiden. Det är ett stort beslut för en 15-åring. Därför hoppas jag att man ser över den reformen, säger Wickström. 

Enligt Wickström fungerar förstagångskvoterna som en spärr för unga att ta emot en studieplats speciellt ifall man kanske inte exakt fått den plats man velat ha. Att ha gjort det svårare också att byta studieinrikting har inte heller varit ett strategiskt smart val även ur ett sysselsättningsperspektiv.

-Vi talar överlag om att vi måste minska stressen bland unga. Tyvärr vet vi att mentala ohälsan bland tonåringar har ökat och det nuvarande antagningssystemet främjar inte de ungas välmående på ett positivt sätt utan tvärtom, avslutar Wickström.

Henriksson: Riksdagen är ingen cirkusarena – Finlands förtroende står på spel i frågan om EU-paketet

I sitt tal till SFP:s partifullmäktige idag påminde SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson att Finland är ett exportberoende land. Om inte EU:s inre marknad återhämtar sig från coronapandemin, har även finländska företag stora utmaningar med sin egen återhämtning, konstaterade Henriksson.

Läs föregående artikel

Adlercreutz i interpellationsdebatten: Finland är inget krisland

– En förmåga att kompromissa har varit det som hållit ihop vårt land också under svåra tider. Det är ansvarsfullt. Tack vare den enighet som nåddes i halvtidsrian har regeringen goda möjligheter att fortsätta det arbete som gjorts de två första åren av denna valperiod.

Läs följande artikel