Riksdagen behandlade i dagens plenum medborgarintitiativet Förpassa pälsdjursuppfödning till historien. Med medborgarinitiativet vill man inrätta ett förbud mot pälsdjursuppfödning och utveckla en nationell plan för avveckling av farmningen. Riksdagsledamöterna Anders Norrback (SFP), Mikko Ollikainen (SFP) och Christoffer Ingo (SFP), alla förespråkare av pälsnäringen, var på plats när mederborgarinitiativet debatterades.
Den finländska pälsdjursnäringen är en landsbygdsnäring som sysselsätter tusentals människor och utgör en viktig del i Finlands ekonomi. Ledamot Mikko Ollikainen lyfte under detbatten fram vikten av näringen speciellt för regionen Österbotten.
– Speciellt i Österbotten är pälsnäringen såväl en tradition som av stor ekonomisk betydelse. Ett förbud mot pälsnäringen vore ett direkt bakslag för regionen och för hela Finland. Speciellt i detta ekonomiska läge behöver vi sporra till företagande – inte förbjuda det, säger Ollikainen.
Levande exportbranscher är viktiga för Finlands ekonomi eftersom de skapar arbetstillfällen, bidrar till tillväxt och ger intäkter till vår gemensamma kassa. Ledamot Ingo ville betona pälsnäringens starka exportkaraktär under debatten idag.
– Jag kan bara beklaga att vi behöver föra en diskussion där man ifrågasätter en näring som genom åren har dragit in miljarder till Finland. Senast förra veckan såldes skinn i Vanda till ett värde av 105 miljoner euro. Det är pengar som AB Finland behöver och vi borde här i riksdagen vara tacksamma. Vartenda en euro gick på export, säger Ingo
Pälsnäringen i Finland är redan en av världens mest reglerade och ansvarsfulla näringar när det gäller djurens välbefinnande. En avveckling av pälsnäringen i Finland innebär inte att marknaden skulle försvinna, poängterar ledamot Anders Norrback i sitt inlägg.
– Med stöd av både nationell och EU-lagstiftning har vi strikta standarder för hur djuren ska hållas och skötas. I stället för att avveckla borde vi fokusera på att fortsätta utveckla och förbättra pälsnäringen, med särskilt fokus på hållbarhet och djurens välmående, säger Norrback.