Politik A-Ö: Jordbruk och djurhållning

SFP arbetar för att skapa förutsättningar för lönsamt inhemskt och i allt högre grad ekologiskt jordbruk. Vi arbetar för att djurhushållningen följer samma höga nivå av etiska principer som i Finland i hela EU.

Christoffer Hällfors

Politik- och dataanalytiker, kommunsekreterare

Kontakt »

Ett kärt hav med grumlig sikt: det internationella samarbetet avgör Östersjöfrågan

Östersjön är ett hav där förändringarna syns snabbt – ett mycket sårbart hav, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz som håller i trådarna för beredningen av SFP:s Östersjöprogram. Sedan hösten 2021 har en arbetsgrupp jobbat för ett uppdaterat program för vårt hav – Adlercreutz ger oss en insyn i processen. 

Thomas Blomqvist: Lönsamhetskrisen i lantbruket måste åtgärdas

– Vi har en aldrig tidigare skådad, mycket djup, lönsamhetskris inom lantbruket. En stor del av gårdarna har stora ekonomiska problem. Utan snabba åtgärder finns det en stor risk att flera tusen lantbruksproducenter måste sluta med sin verksamhet. Situationen är inte bara en personlig katastrof för de berörda lantbruksproducenterna utan den hotar redan självförsörjningsgraden, den inhemska livsmedelsindustrin och dess arbetstagare och inverkar negativt på flera kreditinstitut, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.