Låt skärgårdens ambulanser vara!

Vi måste garantera 24 timmars ambulansberedskap ute i skärgården och smidiga skiftbyten. I mars 2025 tar Varhas undantagslov från Regionförvaltningsverket slut, vilket innebär att ambulanspersonalen inte längre får arbeta 24 timmars skift, utan måste återgå till 12 timmars arbetspass. 24 timmars arbetsskift har varit i användning åtminstone i ambulanserna i Nagu och på Kimitoön. – Detta får inte ske, Varha måste ansöka om fortsättning för undantagslovet! 24 timmars arbetspassen har varit omtyckta bland personalen och gjort det attraktivt att jobba i ambulansen i skärgården, säger Merja Fredriksson, SFP:s representant i räddningsnämnden.

Vid årsskiftet 2024-2025 kommer prehospitala tjänsterna att slås ihop med räddningstjänsterna, vilket innebär en del organisatoriska förändringar. För tillfället diskuteras huruvida ambulanspersonalen i Nagu ska byta skift i Pargas. Detta skulle innebära åtminstone några timmar varje dygn då ambulansen inte är i Nagu, vilket har motiverats med att det skulle underlätta tillgången till behörig personal. För Kimitoöns del finns det inte i nuläget planer på att ändra platsen för skiftbyte, de kommer att fortsätta som tidigare.

– “Om personalen får fortsätta jobba de omtyckta 24 timmars arbetspassen, ser jag inte att det skulle vara svårt att få personal till ambulansen i Nagu och Kimitoön. Därav kan jag inte förstå att skiftbyte i Pargas istället för Nagu skulle vara vettigt, dessutom då skärgården skulle bli utan ambulans åtminstone några timmar varje dygn. Akuta sjukdomsfall går inte med klockan i hand, säger Fredriksson.

Ambulansen i Nagu har hittills kunnat ta emot uppdrag som inneburit hembesök hos invånarna i skärgården då det har handlat om exempelvis mindre sår som behövt sys. Den här verksamhetsformen har möjliggjort för invånarna som bor längre ut i skärgården att inte nödvändigtvis behöva åka in till Pargas eller Åbo för att få vård. SFP kommer att driva frågan om att denna verksamhet ska få fortsätta.

Endast SFP stödde en högre ram för HUS samt förhandlingar om cytostatikabehandlingarna vid Raseborgs sjukhus

SFP i Västra Nylands välfärdsområde föreslog idag på styrelsemötet att HUS skulle få en högre ekonomisk ram så att välfärdsområdet kunde förhandla med HUS om att viktiga tjänster som till exempel cytostatikavården kunde bli kvar vid Raseborgs sjukhus. SFP:s förslag grundar sig på SFP:s eget budgetförslag och skulle inte ha förorsakat extra kostnader för välfärdsområdet. Med SFP:s förslag hade HUS fått cirka 20 miljoner mer att tillgå. Välfärdsområdets ståndpunkt var avgörande eftersom Helsingfors är redo för att öka anslagen för HUS.

Läs föregående artikel

Europaparlamentets forum för språkminoriteter räddat – Henriksson säkrar grupp för minoritetsrättigheter

Svenska folkpartiets Europaparlamentariker Anna-Maja Henriksson har jobbat hårt för att säkra att den tvärpolitiska gruppen för minoriteter, nationella gemenskaper och språk ska få fortsätta de kommande fem åren.

Läs följande artikel