Mikaela Nylander: Sluta fokusera enbart på pensionsåldern

De senaste veckorna har arbetsmarknadsorganisationerna fört seriösa förhandlingar om pensionsreformen. Hittills har man ändå ensidigt fokuserat på höjningen av pensionsåldern och försummat diskussionen om hur folk ska orka i arbetslivet.

– Risken är att pensionsreformen därför blir ett slag i luften. På sistone har jag inte hört att man skulle ha förhandlat om en enda trovärdig åtgärd som får en sjukskötare att orka tre till fem år längre i arbetslivet. Människor kommer inte att orka längre bara för att parterna kommer överens om pensionsfonderna, säger svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander.Hon bedömer att finländarna har insett att vi måste förlänga arbetskarriärerna för att vårt pensionssystem ska fungera också om 30-40 år. Pensionsåldern måste på ett rättvist sätt knytas till den förlängda livslängden.Nylander efterlyser diskussion om flexibla arbetstider, möjligheter att återhämta sig, förutsättningar att stärka yrkesskickligheten under hela yrkesbanan och integrering av personer med partiell arbetsförmåga.- Har vi glömt den här sidan av pensionsreformen? Helt centralt för att få längre arbetskarriärer är att folk känner att arbetslivet utvecklas på ett meningsfullt sätt. Om vi vill ha folk att orka längre i arbetslivet är det också viktigt att se personalens åldersstruktur som en resurs, säger hon.Nylander betonar att pensionsreformen på ett rättvist sätt bör beakta den unga generationen. Nylander varnar för en lösning som överför den stora pensionsräkningen att betalas av kommande generationer.De centrala arbetsmarknadsorganisationerna väntas i dagarna komma ut med resultatet av sina förhandlingar om en arbetspensionsreform. Målet är att reformen ska träda i kraft i början av år 2017. Tilläggsuppgifter: Mikaela Nylander, telefon 050 511 3029

Gestrin slutar i riksdagen

Christina Gestrin ställer inte upp för omval i riksdagsvalet 2015

Läs föregående artikel

Niinistös och Risikkos överenskommelse förbluffande

Thomas Blomqvist är förvånad över miljöminister Ville Niinistös (Gröna) och trafikminister Paula Risikkos (SAML) utspel angående en höghastighetstågbana mellan Helsingfors och Åbo.

Läs följande artikel