Nu tar Europa tag i kampen mot hatprat

Under EU:s justitieministermöte i Zagreb i Kroatien i veckan, framhöll samtliga europeiska länder viljan över att tillsammans ta tag i kampen mot hatprat. SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson som förde Finlands talan under mötet, var den som under Finlands EU ordförandeskap tog upp vikten om rättsstatsprincipen och kampen mot hatprat.

– Jag är glad att frågan om att motverka hatprat som jag tog upp under Finlands EU ordförandeskap nu engagerar EU:s justitieministrar. För en fungerande rättsstat är frågan av största vikt. Efter mötet i Zagreb kan vi nu konstatera att det finns en klar vilja i EU att jobba vidare tillsammans för att hitta gemensamma lösningar, säger Henriksson.

– SFP har påpekat redan länge att hatprat inte är okej. Hatprat är som ett virus som sprider sig, och det måste motverkas på bred front, säger Henriksson.

Hatpratet får inte begränsa vår demokrati. Alla ska tryggt kunna ställa upp i val och delta i beslutsfattande, utan att vara rädda för att utsättas för hatprat.  

– Vi får inte låta dem som vill försvaga vår demokrati segra. Vi måste sätta ner foten och agera.  Det är dags att sätta stopp för denna oroväckande samhällstrend, säger Henriksson.

Har HUS rent mjöl i påsen?

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har inlett ett profileringsarbete angående Raseborgs sjukhus. Beredningsarbetet gällande sjukhusets har fortskridit och mer info om den kommer inom de närmaste dagarna.

Läs föregående artikel

SFP i Åbos fullmäktigegrupp stöder stadsstyrelsens beslut gällande uppvärmningen av Salutorgets ytbeläggning

Ett flertal partier är emot stadsstyrelsen beslut (13.1) beträffande uppvärmningen av Salutorgets ytbeläggning, där tanken är att den samlade solenergin ska användas för att hålla torgets yta torr och på så sätt förhindra halka under vintertid. Politiker har nu krävt att ärendet förs till ny behandling i stadsfullmäktige.

Läs följande artikel