Riksdagsledamot, justitieminister Anna-Maja Henriksson återvaldes enhälligt till partiordförande för Svenska folkpartiet i Finland på
partidagen i Vanda. Henriksson har lett SFP sedan 2016. Henriksson reflekterar kring året som gått och blickar även framåt.
– Jag är ödmjukt tacksam för förtroendet att få fortsätta leda SFP. Jag trivs mycket bra i rollen som partiordförande. Partiet ska växa tillsammans och fortsätta att utvecklas samtidigt som vi ska vara lyhörda för människors synpunkter och bekymmer. Vi har mycket att göra tillsammans.
Det senaste året, då SFP deltagit i två regeringsbildningar, har varit omtumlande. Det senaste halvåret har präglats av coronapandemin. I politiken kan man inte ta saker för givet, säger Henriksson och blickar tillbaka.
– Det har varit ett väldigt annorlunda år och ingen av oss kunde i juni 2019, när regeringen tillträdde, i sin vildaste fantasi föreställa sig vad som komma skulle. Det här är ett bevis på att man i politiken i dag inte kan ta saker för givet eller ha som utgångspunkt att allt förblir som det är. Det tycker jag att coronakrisen har visat. Dessutom har vi haft ganska turbulenta tider när dåvarande statsminister Antti Rinne avgick under rätt dramatiska omständigheter i samband med postfrågan några veckor före jul.
Sedan tillträdde regeringen Marin. I december 2019 blev den kvinnoledda regeringen en nyhet världen över. Med i den nya kvintetten satt statsminister Sanna Marin (SDP), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), finansminister Katri Kulmuni (C), inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och undervisningsminister Li Andersson (VF).
– Det var ju något av en lyckospark för Finlandsbilden i det skedet. Själv var jag i USA på resa då regeringen Marin utsågs. Finland var då ordförande för Europeiska Unionens råd och som justitieminister företrädde jag hela EU i ett möte mellan EU och USA. Vi hade intressanta diskussioner tillsammans med USA:s justitieminister William P. Barr om bland annat valpåverkan. Nyheten om att Finland hade fått världens då yngsta statsminister och samtidigt en regering som leddes av enbart kvinnliga partiordförande kablades ut över hela världen. Det var något som man inte heller hade kunnat förbereda sig för – men det var en rolig sak.
– När coronakrisen nådde Finland visade det sig att folk gillade vårt sätt att kommunicera, trots att det var hårda och tuffa beslut vi var tvungna att ta. Människor tyckte om att vi fem stod på rad och berättade hur läget är i landet och vilka åtgärder vi skrider till. Nu under sommaren har jag mött flera som efterlyst våra gemensamma presskonferenser igen, säger Henriksson med ett skratt.
För SFP:s del har året fört med sig många konkreta beslut och frågor som fått sina lösningar. Finansieringen för vår nationalscen på svenska i Finland, Svenska Teatern, tryggas. Social- och Kommunalskolans finansiering tryggas, Luckan får tillräckliga medel och Åbo Akademi får rätt att utbilda provisorer efter årtionden av kamp, berättar Henriksson och fortsätter: Hangö-Hyvingebanan elektrifieras, Lovisa-Lahtis järnväg får pengar, man får planeringspengar för Rävsundsbron och omkörningsfiler till riksväg 8 får planeringspengar. Raseborg och Hangö samt Borgå ingår i kommunförsök gällande arbetsförmedling. Under året har även massiva företagsstöd utdelats i samband med coronaepidemin. Detta är några beslut från en lång lista med ärenden som SFP jobbat med. Resultatlistan är ganska diger redan i det här skedet, påpekar Henriksson.
– Det är alldeles klart att SFP har åstadkommit väldigt mycket under det här året. Ändå är det inte alltid så lätt att få ut budskapet om det vi gör och jobbar för. På resultatlistan står allt från viktiga infrastrukturprojekt i olika regioner, från Västnyland, Östnyland, Helsingfors, Åboland till Österbotten. En modell där Nyland i vårdreformen delas upp i fyra landskap plus Helsingfors var inte en självklarhet men för SFP var det en viktig sak att det skulle bli så. För samernas del säkras resurser för en juristtjänst vid sametinget och renskötarna får avbytare på samma sätt som jordbrukare, för att nämna några saker.
– Vi har hållit vårt utbildningslöfte. Vi har satsat på infrastrukturen. Vi har satsat på sysselsättningen, företagen och företagande. Jag vågar säga att utan oss skulle vi inte ha det mest språkvänliga regeringsprogrammet någonsin. I egenskap av justitieminister kommer jag nästa år att få presentera en uppdaterad nationalspråksstrategi. Om några veckor lanserar vi en kampanj med målet att förbättra språkklimatet i landet.
Då Henriksson blickar framåt står, förutom kampen mot coronan, sysselsättningen i fokus. De tuffa, men nödvändiga, begränsningarna som gjordes under coronavåren har satt sina spår på Finlands ekonomi. SFP:s riksdagsgrupp presenterade under sensommaren ett åtgärdsprogram med 15 punkter för ökad sysselsättning.
– Jag hoppas vi inte ska behöva gå tillbaka till de begränsningar vi hade i mars-maj. Det att människor kan röra sig normalt i sitt eget land – att kunna gå på café, delta i olika evenemang, att barnen kan ägna tid åt fritidsintressen och att folk kan idrotta och gå till gymmet – har en stor betydelse. Coronaviruset kommer antagligen att påverka vår vardag ganska länge så vi måste lära oss att leva med det och vänja oss vid det nya normala. Men det är mycket viktigt att vi fortsätter tvätta händerna, hostar i ärmen och använder ansiktsmask i kollektivtrafiken och där det rör sig mera människor.
– Politiken måste förutom coronan nu handla om sysselsättningen. Hur ska vi få fler arbetsplatser och fler människor in i arbetslivet? Vi behöver bygga en bro över coronakrisen och bygga upp ett framgångsrikt Finland igen. Vi måste få kraft av insikten att vi har en bra bas att stå på – ett bra utbildningssystem, en bra skola och dagvård – och våra styrkor ska vi ta till vara. Samtidigt behöver vi också våga förnya oss. Det är sådant vi måste fokusera på och det kommer vara föremål för mycket debatt i riksdagen och i samhället i övrigt.
Den senaste tiden har fört med sig många förändringar. Partiets verksamhet har i allt större utsträckning förflyttats till datorerna där det numera går att delta i möten och seminarier på distans. Även partidagen var ett så kallat hybridmöte, där mer än hälften av deltagarna deltog på distans. Svenska folkpartiet har laddat batterierna inför kommunalvalet, som går av stapeln i april 2021. Även i valet krävs det nya lösningar. Henriksson menar att vi kommer se allt fler diskussioner och kampanjer på nätet.
– Visst kommer det att bli lite annorlunda, men mycket kommer att bero på hur läget med coronaviruset ser ut nästa vår. Vi får hoppas att läget då är sådant att vi inte har fler nya fall per dag än nu. Då är det möjligt att utgå från att man ordnar evenemang både inomhus och utomhus. Men vi kommer nog att se mer evenemang och diskussioner på nätet. Det har våren fört med sig. Själv ser jag att det personliga mötet, i det levande livet, alltid är roligast. Det är något jag tycker väldigt mycket om, att får vara ute och träffa folk. Jag är tacksam över att jag har kunnat göra det under sommaren och under den senaste tiden. Det finns inget som ersätter den personliga kontakten.
Inför kommunalvalet är Henrikssons målsättning att partiet ska finnas i allt fler kommuner med flera kandidater än tidigare och i en större del av Finland än någonsin. Henriksson understryker att partiet lyssnar på sina väljare.
– Vi ska också se till att vi har en så bred kandidatpalett som möjligt. Mångfalden berikar samhället. När det gäller de unga är jag mån om att involvera Svensk Ungdom. För att nå de unga måste vi äldre sätta oss in i vad de upplever att är viktigt för dem och vad det är man upplever som jobbigt. Man måste söka svar på de här frågorna och också söka forum där vi kommer i kontakt med varandra och kan ha den här dialogen. Jag är glad över Svensk Ungdom och deras aktivitet. De har under de senaste åren gjort ett bra arbete med att rekrytera nya medlemmar. Det är viktigt att vi visar att vi bryr oss och att vi lyssnar.
Att Henriksson under det gångna året fått mycket positiv respons från det finska Finland och dess medborgare ser hon som värdefullt och uppmuntrande.
– Det ska vi ta vara på, säger Henriksson. Vi har ett stadigt ben för svenskan och tvåspråkigheten samt ett stadigt ben för den borgerligt liberala tanken som genomsyrar vårt arbete och som sträcker sig över hela Finland. Vi ska fortsätta jobba för det, för det finns en nisch att fylla på den politiska kartan i Finland. Det ser ut som att Centern i Finland är lite vilse med sin egen identitet. Det finns inte riktigt något annat mittenparti än SFP som står lite till höger och har en klar uppfattning om att företagande är centralt för landet, som lägger människan i fokus och tror på individen. Där finns det ingen större trängsel just nu.
– Tillsammans ska vi också jobba fram en ny vision under devisen ”Mitt Finland 2030 – Minun Suomeni 2030”, avslutar Henriksson.