HUS sammanslutnings styrelse sammanträdde idag 19.8 för att fatta beslut om inledande av samarbetsförhandlingar, som en del av budgetberedningen för år 2025. Samarbetsförhandlingarna föreslogs som ett sista alternativ efter ett par år av stränga sparkurer. Avgörande var de nyländska välfärdsområdenas och Helsingfors stads tidigare beslut i juni 2024, om att strama åt HUS finansiering ytterligare och minska HUS budgetram för år 2025 med 43 miljoner euro. Beslutet ökar sparbördan och HUS är nu tvungen att spara upp till 140 miljoner år 2025.
Styrelsen beslöt 19.8 att godkänna inledandet av samarbetsförhandlingar med några strikta villkor. Styrelsen fattade beslut om att omställningarna inte får äventyra patientsäkerheten, och att HUS omedelbart ska inleda förhandlingar med välfärdsområdena och Helsingfors, som finansierar HUS verksamhet. Målsättningen är att välfärdsområdena ger tilläggsresurser till HUS, så att man kan undvika omfattande omställningar i HUS. HUS får sin finansiering av välfärdsområdena och Helsingfors, och är därmed beroende av deras vilja och beslut.
SFP:s styrelsemedlemmar Karin Cederlöf och Elin Blomqvist-Valtonen hoppas att välfärdsområdena och Helsingfors stad, som bestämmer om HUS finansiering, ännu ska omvärdera sitt beslut och ge HUS den finansiering som HUS styrelse bett om. Det är det enda sättet för att undvika omfattande personalnedskärningar. Blomqvist-Valtonen och Cederlöf understryker att det är välfärdsområdenas styrelsemedlemmar som nu kan ändra på utfallet i samarbetsförhandlingarna.
– Det är motbjudande att inleda samarbetsförhandlingar i en tid då vi behöver personalen mer än någonsin. Enda lösningen nu är att välfärdsområdena ger ett tillskott till HUS budgetram. På sikt behöver vi ändringar i HUS finansieringsmodell. Det nuvarande systemet där vi tvingas internt strida om vårdresurserna som tilldelas Nyland är ohållbart, säger Karin Cederlöf.
HUS finansiering har varit föremål för dragkamp ända sedan de nya välfärdsområdena och HUS inledde sin verksamhet år 2022. HUS får ingen finansiering direkt av staten, trots att HUS har många nationella uppdrag.
HUS styrelse beslöt samtidigt att omedelbart inleda förhandlingar med staten om att få tilläggstid för att täcka det underskott som uppkommit innan social- och hälsovårdsreformen samt om direktfinansiering för att förkorta vårdköerna till en lagstadgad nivå.
– Staten bör nu se över finansieringen och lappa de problem som den nyländska särlösningen medför. Att HUS i dagens läge inte får någon finansiering direkt från staten är ett stort problem. Medel för forskning samt för våra nationella uppdrag borde absolut finansieras på annat sätt än i nuläget. Finansieringen bör korrigeras nu, säger Elin Blomqvist-Valtonen.