Sannfinländarnas inverkan på lagstiftningen skapar inhumana situationer

Regeringen Sipiläs skärpta asylpolitik håller på att få de oacceptabla konsekvenser som SFP varnat regeringen för.

Senast igår skrev Österbottens Tidning om en irakier som blivit vräkt från sin bostad trots att han inte kan skickas tillbaka till hemlandet. Kommunerna och tredje sektorn blir tvungna att ta över det ansvar som staten nu flyr.

– Denna irakiska asylsökande är bara en bland det ständigt ökande antalet så kallade papperslösa som sätts i en totalt inhuman situation. Folk nekas allt från boende till service och lämnas vind för våg mitt i kallaste vintern på grund av populism och nonchalans för människors grundläggande rättigheter, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

Regringen skärpte år 2015 utlänningslagen så att humanitärt skydd inte längre gäller som grund för uppehållstillstånd. Inga direktiv finns för vad som ska göras med de som fått avkall på sin asylansökan men inte kan skickas tillbaka till sina hemland. Ansvaret föses över på kommunerna som nu måste skapa system för till exempel boende och hälsovård för att människor inte skall frysa ihjäl eller försättas i händer på kriminella krafter.

– Lyckligtvis meddelar stadsdirektör Kristina Stenman att staden Jakobstad nog fixar läget i detta enskilda fall. För andra har staden Helsingfors öppnat nödboende och kyrkan med hundratals frivilliga har öppnat sina dörrar.

– Ändå har regeringen nu skapat en lagstiftning med stora problem, för att sedan fly sitt ansvar. Minister Risikko borde åtgärda problemen i lagstiftningen innan man från regeringshåll driver asylsökande till svartjobb eller människohandel. Var är regeringens ansvar?

Partiledarna bär ett särskilt ansvar för samhällsklimatet

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson noterar på årets sista dag att varken Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini eller justitieminister Jari Lindström ännu på något sätt kommenterat de avskyvärda videor som Sannfinländarnas unga filmat in.

Läs föregående artikel

SFP i Pargas stad anställer: VALOMBUD inför kommunalvalet

SFP:s kommunorganisation i Pargas stad söker ett VALOMBUD för ungefär två månader fram till 9 april 2017. Arbetet sker på halvtid.

Läs följande artikel