Styrelsen för Österbottens välfärdsområde har hållit ett sex timmar långt möte idag för att besluta om servicenätverket och budgeten för 2025. SFP hade på förhand aviserat att man skulle ha ändringsförslag gällande öppettiderna för jouren vid Malmska sjukhuset, gällande stängningen av Purmohemmet och gällande flytten av röntgen i Kristinestad.
– Dessa ändringsförslag är resultaten av intensiva diskussioner inom gruppen, med lokala beslutsfattare och med invånare. Vårdfrågorna engagerar människor och väcker mycket känslor, därför är det här inga lätta beslut, säger styrelseordförande Anne Salovaara-Kero.
Ytterligare understödde SFP enhälligt att servicen vid Lillkyro hälsocentral stannar kvar i nuvarande form, även om den administrativt slås ihop med Laihela hälsocentral.
– Finskspråkiga invånare har oroat sig för att inte få service på sitt modersmål. Det är en självklar prioritering för SFP att de språkliga rättigheterna uppfylls, säger Salovaara-Kero.
– Många är besvikna över att vi inte har backat i fler sparförslag. Men vi har varit tvungna att prioritera och de ekonomiska realiteterna är tuffa: pengarna räcker helt enkelt inte till för att fortsätta som förut. Vi har bara fått tre år på oss att spara 100 miljoner euro, vilket är en enorm utmaning för vårt välfärdsområde, säger fullmäktiges vice ordförande Johanna Borg.
Lagen kräver att välfärdsområdenas ekonomi är i balans år 2026. Det är en stram tidtabell som ställer stora krav på personalen och invånarna att anpassa sig till förändringarna. SFP har valt en linje där vi verkligen försöker få ekonomin i skick men samtidigt bromsar takten när det behövs.
– En balanserad ekonomi är vårt bästa skydd mot ingripanden från ministeriet och hot om sammanslagningar med andra områden, konstaterar Salovaara-Kero. För att välfärdsområdet ska beviljas lån och kunna göra nya investeringar, är det också ett villkor att ekonomin är i balans.
Den kommunala strukturen för service som funnits i Österbotten är väldigt omfattande och tung. Med den finansiering som välfärdsområdena tilldelats måste servicestrukturen överstiga kommungränserna och i stället bedömas utgående från avstånd. Förutom pengarna räcker inte heller personalresurserna till för den förhållandevis tunga servicestrukturen som Österbotten har i dag.
– Vi måste vända skeppet, så att säga, och se till att tyngdpunkten flyttas från att reparera skador till förebyggande vård. Det här innebär förändringar, men nya sätt att göra saker kan medföra betydande förbättringar och effektivitet. Det är också viktigt att minnas att alla har en lagstadgad rätt till god vård och omsorg, avslutar Borg.