SFP i Helsingfors frågar: Brukarrum för narkomaner eller inte?

SFP i Helsingfors välkomnar en utredning av hur ett pilotprojekt med injiceringsrum kunde genomföras.

Den känsliga frågan om så kallade brukarrum för narkomaner som injicerar droger kom upp på SFP:s kretsstyrelsemöte i Helsingfors.

− SFP i Helsingfors välkomnar en utredning av hur ett pilotprojekt med injiceringsrum kunde genomföras. Vi anser att rummen kan ha positiva sociala- och hälsoeffekter för de mest marginaliserade drogmissbrukarna och samtidigt minska på missbruket i parker och på allmänna platser, säger Cecilia Ehrnrooth som är kretsordförande och också sitter i social- och hälsovårdsnämnden i Helsingfors stad.

Brukarrum är utrymmen som ger drogmissbrukare ett rent och tryggt ställe att inta narkotika. Sjukvårdspersonal finns på plats, som vid behov kan ingripa.

− Var i Helsingfors det största behovet och även då största nyttan av injiceringsrum är klargörs av utredningen, säger Cecilia Ehrnrooth.

Brukarrum har testats i till exempel Köpenhamn och har lett till att antalet dödliga överdoser klart har minskat. Lokalerna hjälper dem som är mest utsatta. Andra fördelar är att bruket av brukarrum minskar spridning av sjukdomar, sprutor och annat farligt avfall i parker och på allmänna platser. Nackdelarna är bland annat placering av brukarrum och det faktum att drogbruk är olagligt.

Henriksson: Vårdreformen bör beredas gemensamt av alla partier

Det enda hållbara sättet nu vore att bereda vårdreformen på parlamentarisk väg. Finländarna förväntar sig och förtjänar en vårdreform som gör vården bättre på båda nationalspråken, inte sämre.

Läs föregående artikel

Adlercreutz: Välkommet att barn får rätt att träffa mor- och farföräldrar

Det är viktigt att man inte begränsar besöksrätten till enbart föräldrarna. Barnet skall ha rätt att träffa far- eller morföräldrar eller andra människor som är viktiga för barnet .

Läs följande artikel