Välfärdsområdesstyrelsen samlades 21.10 för att behandla bland annat välfärdsområdets budget för 2025 och för att diskutera på vilket sätt ekonomin ska fås i balans fram till 2026. För att Österbottens välfärdsområde ska undvika ett ingripande av finansministeriet behöver området spara 44 miljoner euro år 2025 och 15 miljoner under 2026.
– Vi måste se till att det även i fortsättningen är så att österbottningar får bestämma om österbottniska frågor, och en balanserad ekonomi är det bästa sättet att undvika ingripande och eventuella sammanslagningar av områden, säger styrelseordförande Anne Salovaara-Kero.
För att balansera ekonomin har Österbottens välfärdsområde tagit fram ett Framtids- och anpassningsprogram. I programmet slås fast att mer service ska finnas tillgängligt digitalt och på distans, den förebyggande vården ska utvecklas och primärvården ska stärkas.
– Om vi vårdar människor i ett tidigare skede besparar vi dem onödigt lidande och mindre omfattande insatser behövs. Det sparar pengar, men också personal. Om vi inte ändrar vår servicestruktur kommer personalen inte att räcka till, det är ett faktum, säger styrelsemedlem Annica Haldin.
De flesta besluten gällande ändringarna i servicenätverket fattas på styrelsens möte i november. Bland annat förslagen om att stänga Purmohemmet och Mariehemmet, att begränsa jouren i Jakobstad och avsluta röntgen i Kristinestad har väckt mycket känslor.
– Det är förståeligt, vården berör oss alla och det handlar om stora förändringar. SFP jobbar stenhårt för att hitta rättvisa lösningar med människan i fokus. Tillsammans ska vi hitta hållbara lösningar, säger Salovaara-Kero.
Det som beslutades om idag var planen för gemenskapsboenden i regionen. Gemenskapsboende är en ny boendeform inom äldreomsorgen, ämnat för personer som inte klarar sig hemma men som ändå inte behöver heldygnsomsorg. Personal är tillgänglig på dagen och kvällen och fokus ligger på aktiviteter och social samvaro. Gemenskapsboende breddar serviceutbudet inom äldreomsorgen och SFP anser att det är ett välkommet tillskott.
I beredningen var alla platser inom gemenskapsboende i Närpes koncentrerade till Bostället och Solgärdet, men på SFP:s initiativ ändrades det så att minst åtta av 54 platser kommer att finnas i Pörtom, på Pörtom servicecenter.
– En liten, men viktig seger för servicen på landsbygden, kommenterar fullmäktiges andra vice ordförande Johanna Borg.